Hlavní obsah

Prezident omilostnil třináct lidí, jsou mezi nimi i defraudanti

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Václav Klaus udělil v pátek 13 milostí. Ve většině případů jej k tomu jako obvykle vedly humanitární důvody. Informoval o tom jeho mluvčí Radim Ochvat. Mezi omilostněnými jsou i dva cizí státní příslušníci a několik lidí odsouzených za zpronevěru či podvody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Tři z omilostněných se v minulosti dopustili podvodu. Jedním z nich byl i Roman Jandík, u nějž prezident rozhodl zastavit trestní stíhání, neboť uhradil způsobenou škodu a doposud žil řádným životem. Dvojici žen naopak pomohlo to, že se starají o nezletilé potomky.

Další trojice omilostněných byla odsouzena za majetkovou trestnou činnost. Jedné osobě prezident zmírnil trest, dalším dvěma zbytek trestu prominul.

Milost dostaly i dvě ženy, které se dopustily zpronevěry. U nich prezident přihlédl mimo jiné také k tomu, že se starají o nezletilé.

Klaus zastavil proces mongolské občanky, která byla stíhána za maření úředního rozhodnutí. "Jmenovaná žije v ČR již osm let a má zde veškeré rodinné a sociální  zázemí," vysvětlil Ochvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám