Hlavní obsah

Tajný Rathův plán: Šetřil si na vlastní nemocnici

Aktualizováno

Poslanec David Rath, který byl obviněn z přijetí úplatku, si společně s dalšími obviněnými Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem dělali zálusk na jednu z nemocnic, která se údajně pod tlakem úsporných opatření dostala do problémů. Spolumajitel nemocnice však v pátek odpoledne odmítl, že by s Rathem nebo lidmi kolem něj o prodeji jednal.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath na 35. sjezdu ČSSD

Článek

Informaci přinesly s odkazem na policejní odposlechy Lidové noviny. Plány na koupi Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem v Ústeckém kraji odhalili vyšetřovatelé z odposlechů, když rozkrývali kauzu zneužití peněz na rekonstrukci buštěhradského zámku.

Právě roudnická nemocnice se podle deníku kvůli úsporným opatřením dostala do potíží a je na prodej. Spolumajitel Josef Krajník ale pro Právo odmítl spekulace, že by jednali o prodeji nemocnice s někým z obžalovaných okolo Davida Ratha.

Podle něj majitelé o prodeji nemocnice neuvažují vůbec. „Zásadně odmítám spekulace o naší nemocnici. O prodeji neuvažujeme, a to ani v případě, kdyby došlo k naplnění nejhoršího scénáře a zdravotní pojišťovny s námi neuzavřely smlouvu na činnost některých oddělení. Stejně tak můžu kategoricky odmítnout, že bychom v minulosti jednali o prodeji s někým z obžalovaných v kauze Davida Ratha,“ řekl Právu Krajník.

Rekonstrukce buštěhradského zámku

Dopadení Ratha a dalších sedmi osob podle nejnovějších informací souvisí s rekonstrukcí zámku v Buštěhradě. Jak informovalo Právo, z odposlechů je zřejmé, že firmy, které se měly podílet na rekonstrukci, uzavřely dohodu o navýšení ceny zakázky o deset procent. Navýšení mělo činit 24 miliónů, a mělo být výslovně řečeno, což policie zdokumentovala, že sedm miliónů z této sumy dostane tehdejší hejtman Rath. [celá zpráva]

Na základě této kauzy byl bývalý středočeský hejtman v pondělí zadržen právě v blízkosti domu Pancové a Kotta v Rudné u Prahy. Spolu s nimi policie dopadla ještě dalších pět lidí. Všechny poslal soud do vazby.

Kdo byl obviněn
Pancová s Kottem podle médií nechali upravit projekt na rekonstrukci buštěhradského zámku tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 miliónů. Rath s tím prý souhlasil. Výběrové řízení vyhrála stavební firma Konstruktiva Branko vedená Pavlem Drážďanským. Trojice s ním byla údajně dohodnutá na tom, že jim za to dá provizi 24 miliónů. Jejich první část, 14 miliónů, měli dostat měsíc po uzavření smlouvy napůl Rath s Pancovou. Stíhána je i ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová. Dalšími obviněnými jsou dle médií šéfka společnosti ML Compet Lucia Novanská, jejíž firma prý vybírala vítěze tendru, a obchodní ředitel Konstruktivy Branko Tomáš Mladý. Osmým zadrženým je podle serverů Aktuálně.cz a Lidovky.cz předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš. Firma figuruje mezi dodavateli pro centrum akutní medicíny kladenské nemocnice.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám