Hlavní obsah

Rath se přirovnal k Tymošenkové, padl prý do politické léčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath obviněný z přijetí úplatku míní, že se stal obětí policejní léčky. Jeho kauza má prý politické jádro. Ve svém čtvrtečním prohlášení, které tlumočil jeho advokát Adam Černý, Rath uvedl, že si připadá jako politický vězeň, a svůj případ mimo jiné přirovnává k věznění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

"Sledování mohlo bezpochyby posloužit k získání informací pro vhodné nastražení léčky na mou osobu, jak se také stalo. V tom spatřuji politické jádro kauzy. Na základě politického impulzu je použito jakési oznámení k zahájení rozsáhlé akce proti bezúhonným osobám," uvedl Rath v prohlášení.

Ministr vnitra Jan Kubice už dříve jakékoli ovlivňování policie v kauze vyloučil.

Policie obvinila celkem osm lidí, kromě Ratha ještě čtyři muže a tři ženy. Skupina se podle kriminalistů podílela na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Všichni jsou ve vazbě. Podle médií policie sledovala podezřelé od října, aktérům prý odposlouchávala telefony a měla štěnice na místech, kde se scházeli.

Mandát chtěl složit před Sněmovnou i s proslovem

Rath vystoupil z ČSSD a složil i mandát krajského zastupitele, skončil tedy i jako hejtman. Poslanecký mandát si ale ponechal, takže o jeho dalším stíhání má rozhodovat Sněmovna.

Ve čtvrtečním prohlášení píše, že "byl připraven" rezignovat i na poslanecký mandát. Hodlal tak prý ale učinit osobně před dolní komorou, kde chtěl poslance i veřejnost seznámit s vlastní interpretací případu. "Z toho má nejspíš současná moc strach, a tak mi nasadila roubík," uvádí poslanec.

Kauza Julije Tymošenkové
Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení, který dostala poté, co soud dospěl k závěru, že ve vysoké funkci uzavřela pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Za různé skutky ale bylo odsouzeno už pět ministrů její vlády.Evropské země včetně České republiky proti věznění Tymošenkové protestují, poukazují mimo jiné na to, že za mřížemi skončila jen jedna garnitura, která navíc stojí v opozici současné vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám