Hlavní obsah

Pokus odvolat starostku Prahy 3 nevyšel, rada vydala pouze doporučení

Právo, Petr Janiš
Praha

Radní Prahy 3 ve středu na návrh místostarosty Tomáše Kalouska (TOP 09) doporučili starostce Vladislavě Hujové (rovněž TOP 09), ať rezignuje. Návrh podpořil i jeden člen TOP 09 a všichni radní ODS. Hujová odcházet nehodlá, TOP 09 v Praze 3 o akci předem nevěděla a lze čekat, že se vše může vymstít Kalouskovi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský Žižkov

Článek

Kalousek, který má na starosti majetek, tvrdil, že Hujová překračuje své pravomoci. „Poslala na magistrát dopis, který je v rozporu s platnými usneseními rady,“ řekl ČTK Kalousek.

Informace Práva říkají, že původně chtěl Kalousek rovnou Hujovou sesadit, neuvědomil si však patrně, že to může udělat jen zastupitelstvo, nikoli rada.

Hujová jeho zdůvodnění odmítla. „Nevím, co mi vlastně vytýkají. Nebyl předložen žádný právní posudek, šlo jen o konstatování jednoho člena rady,“ řekla Právu starostka a dodala: „Funkci starostky si zachovám. Proti usnesení jsem hlasovala.“

Je to překvapení, tvrdí šéf místní TOP 09

Kalouskova iniciativa zaskočila šéfa TOP 09 v Praze 3 Martina Dlouhého. „Je mimořádně nešťastné, když člen strany odvolává vlastní starostku. Budeme to řešit uvnitř TOP 09,“ řekl Právu Dlouhý.

Podle něho nezbude než vyvodit osobní odpovědnost. „V tomto složení rada fungovat nemůže a někdo bude nejspíš vyměněn, když k sobě nemají důvěru,“ doplnil Dlouhý. Nemyslí si však, že odcházet by měla starostka. „Neznamená to ani její pád, ani konec koalice,“ poznamenal Dlouhý. Stejně se vyjádřila Hujová.

Šedá eminence místní ODS

Opozice upozorňuje na to, že žižkovské šedé eminenci, kauzami opředenému zastupiteli Pavlu Hurdovi (ODS) se podařilo získat ve zdejší TOP 09 své lidi. Patří mezi ně patrně i Kalousek. Zpět se vracejí i členové ODS, kteří se už na radnici zdiskreditovali.

Jde o bývalého místostarostu Zdeňka Lochmana, který za nápadně výhodných podmínek pro sebe zprivatizoval dva obecní byty, později je měl se ziskem prodat. Nyní se stal Lochman šéfem Investiční a rozvojové Prahy 3, přes niž proudí stamiliónové radniční investice.

Hujová odmítla, že by v pozadí byl spor o Lochmana. „Je to čistě politická záležitost, nejde o žádné zaměstnance,“ poznamenala Hujová.

Reklama

Výběr článků

Načítám