Hlavní obsah

Nejsme zaujatí proti cizincům. Ale představují riziko, říká většina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůči cizincům nejsme zaujatí, myslí si více než polovina Čechů. Zároveň však 60 procent lidí míní, že cizinci představují pro Českou republiku příliš velké bezpečnostní riziko. Plyne to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Foto: Thierry Gouegnon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O nezaujatém postoji české veřejnosti vůči cizincům, kteří zde žijí, je přesvědčeno 54 procent lidí. Šest lidí z deseti však zároveň považuje cizince za bezpečnostní riziko. Tyto obavy se však v posledních letech zvolna snižují. Ještě v roce 2009 považovalo cizince za riziko pro bezpečnost 68 procent Čechů.

O tom, že by každý cizinec bez ohledu na svůj etnický původ a národnost měl mít možnost získat české občanství, je přesvědčeno 41 procent lidí.

Názory lidí na cizince v ČR (v procentech)
Česká veřejnost přistupuje k cizincům žijícím v ČR bez předsudků.54
Cizí státní příslušníci s pobytem v ČR představují příliš velké bezpečnostní riziko.60
Každý člověk žijící v ČR by měl mít právo získat občanství bez ohledu na svoji národnost a etnický původ.41
zdroj: STEM

Za bezpečnostní riziko považují cizince častěji stoupenci levicových stran. Mezi příznivci ČSSD zastává tento názor 69 procent lidí, u KSČM je to 64 procent. Stejné obavy má zhruba polovina sympatizantů ODS a TOP 09.

"Příznivci levicových opozičních stran jsou také na rozdíl od stoupenců ODS a TOP 09 mírně častěji optimističtí v pohledu na možnou xenofobii u svých spoluobčanů," tvrdí průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám