Hlavní obsah

Sobotka odvezl Rathův spis do sídla ČSSD. Je to skandál, řekla Němcová

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, jas

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve středu ostře kritizovala předsedu ČSSD a zároveň šéfa mandátového a imunitního výboru Bohuslava Sobotku za to, že neváhal odvézt vyšetřovací spis stíhaného poslance Davida Ratha do Lidového domu, který je sídlem ČSSD. Sobotka se proti tvrzením Němcové ohradil a šéfce komory vzkázal, aby se nepletla do práce výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

Článek

"Považuji za naprosto nepřijatelný fakt, že pan poslanec Bohuslav Sobotka převezl policejní spis do stranické centrály do Lidového domu, protože jsem přesvědčena, že to, co je určeno poslancům mandátového a imunitního výboru, je určeno jim a nikomu jinému. Neumím garantovat, co se se spisem dělo, a považuji to za flagrantní porušení byť nepsaných pravidel," dodala Němcová.

Za "neuvěřitelné" to označila i vicepremiérka Karolína Peake.

Němcová poukázala rovněž na podle ní liknavý postup Sobotky jako šéfa výboru, který prý neposkytl spis poslancům s tím, že pokud by stejně liknavě postupovala i ona, byl by dnes Rath na svobodě.

Němcová zároveň apelovala na ČSSD, aby se pokusila Ratha přimět ke složení poslaneckého mandátu.

Je totiž teoreticky možné, že se Rath bude chtít účastnit jednání Sněmovny. Ta bude o jeho vydání jednat 5. června, řekla v ČT Němcová.

Nepleťte se do činnosti výboru, opáčil Sobotka

Sobotka se ohradil proti tomu, že si odvezl spis do stranického sídla v Lidovém domě a členové mandátového výboru tento materiál neviděli.

„Policejní podklady leží několik hodin na mandátovém a imunitním výboru a poslanci se s nimi seznamují,“ řekl vzápětí Sobotka Právu. Podle něj mu dokument do Lidového domu přivezl zaměstnanec Sněmovny, který ho poté, co si ho Sobotka pročetl, převezl zpět do Sněmovny.

„Seznámil jsem se s ním jako první, protože ho paní předsedkyně adresovala do vlastních rukou,“ uvedl Sobotka s tím, že dokument neměl nikdo jiný v ruce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Předsedkyně Sněmovny by nikoho neměla obviňovat bez důkazů a neměla by se plést do činnosti mandátového a imunitního výboru,“ prohlásil jeho předseda. Dodal, že platí to, že výbor je svolán na příští úterý, nikoli na tento týden, jak o tom hovořila Němcová. „Je potřeba, aby se s podklady členové výboru seznámili,“ zdůvodnil Sobotka termín svolání výboru.

Do Sněmovny Rath teoreticky může

Šéfka Sněmovny rovněž uvedla, že vazebně stíhaný poslanec David Rath se na ní coby na předsedkyni komory nemůže domáhat účasti na jednání Sněmovny. To samé podle ní platí i pro zasedání mandátového a imunitního výboru.

Pokud by se chtěl Rath červnového jednání teoreticky zúčastnit, musel by o tom rozhodnout soudce, státní zástupce, policie a vedení vazební věznice. Na jednání by jej však musela doprovázet policie. Jakékoliv jeho vystoupení by se podle Němcové dalo chápat jako možné ovlivňování svědků.

Podobně by se musela řešit i poslancova účast na jednání mandátového a imunitního výboru. Na jeho jednání prý Ratha může zastoupit jeho advokát. Němcová naznačila, že teoreticky by členové výboru mohli Ratha vyslechnout ve vazební věznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám