Hlavní obsah

Rathův případ zajímá i Brusel

Aktualizováno

O případ středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD), který byl spolu s dalšími lidmi obviněn v souvislosti s prošetřováním zneužívání evropských dotací a úplatkářstvím, se zajímá i Evropská komise (EK). Mluvčí Frédéric Vincent uvedl, že komise je o případu informována a bude jej sledovat.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Sídlo Evropské komise

Článek

Vincent řekl, že Brusel byl o případu Prahou zpraven v úterý. Podotkl, že komise probíhající vyšetřování nekomentuje. "Komise bude požadovat další informace od českých úřadů a bude toto téma v příštích týdnech a měsících bedlivě sledovat," uvedl pouze Vincent.

Generální ředitelství EK pro regionální politiku podle něj také už má informace od českého ministerstva financí, že úřad pozastavil potvrzování výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy a že je obnoví až po vyšetření případu.

Česká policie Ratha zadržela v pondělí večer. Zároveň s ním začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinění se týkají poškozování finančních zájmů Evropských společenství, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Rathovi, který byl podle státní zástupkyně zadržen se sedmi milióny korun, hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám