Hlavní obsah

Tak jsme čapli zlodějíčka, notují Češi Rathovi písničku z Večerníčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna recesistických slovních hříček, vtipů a koláží, která zaplavila internet po úterní zprávě o zadržení Davida Ratha obviněného z korupce, sílí. Na sociálních sítích kolují také obrázky a odkazy, které nejsou nijak upraveny, ale uvedené do kontextu Rathovy kauzy dostávají humorný rozměr.

Foto: www.facebook.com

Víno za sedm miliónů korun může pocházet jen ze sklípku toho nejlepšího vinaře.

Článek

To je například případ písničky Tak jsme čapli zlodějíčka z večerníčku Příběhy včelích medvídků. Lidé na Facebooku posílají odkazy na video a baví se souvislostí se zatčením Ratha, který měl podle policie v osudnou chvíli u sebe sedm miliónů korun.

Večerníček Tak jsme čapli zlodějíčka

Foto: www.facebook.com

Copak se skrývá v Rathově kufru? Koláž oživující vzpomínku na zábavný televizní pořad Kufr, kterým provázel Pavel Zedníček.

Foto: facebook

Úsměv vyvolává také fotografie zdi obehnané ostnatým drátem, na níž je cedule s upozorněním, že objekt vznikl za podpory fondu hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha. Na hejtmana uvalil soud ve středu vazbu.

Foto: www.facebook.com

Ještě v pondělí by na tomto obrázku nebylo nic extra vtipného.

Rathova korupční kauza a její okolnosti skýtají živnou půdu pro autory koláží, kteří si všímají hlavně skutečnosti, že Rath měl peníze v krabici od vína. Tak vznikla například koláž, na níž Rath třímá v rukou titul pro vinaře roku. Vtipálkové rovněž využili design Novinek a sepsali mystifikující článek o tom, že obchodní řetězec musí stáhnout z prodeje krabicové víno, neboť obsahuje milióny korun.

Foto: www.facebook.com

Fiktivní článek na Novinkách

Úspěšná je také slovní hříčka využívající slovo "sedmička“ jako označení lahve o obsahu 0,7 l, v níž se víno nejčastěji prodává. Koresponduje s počtem miliónů, jež měl Rath u sebe.

Foto: www.facebook.com

Sedmička jako sedmička

Našel se však i šprýmař, který věří, že Rathovo zadržení je jen výsledkem nešťastné záměny dvou stejně vypadajících krabic od vína. Častá komediální zápletka je naznačena v upravené ilustraci ze seriálu Simpsonovi, na níž skutečný adresát tučného obnosu drží v ruce místo miliónů láhev vína.

Foto: www.facebook.com

Stojí za vším nešťastná záměna dvou stejných krabic?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám