Hlavní obsah

Ombudsman: sociální reforma uvrhla mnohé lidi do chudoby

Praha

Sociální reforma, kterou vláda prosadila pod heslem zamezení zneužívání sociálních dávek, uvrhla mnohé lidi do chudoby. Vyplývá to ze zjištění pracovníků Kanceláře veřejného ochránce práv. Škrtání v sociálních dávkách prý postihlo hlavně dvě skupiny - rodiny s dětmi a důchodce, řekli v úterý pracovníci kanceláře novinářům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako příklad uvedl Jiří Hrubý z kanceláře rodinu se třemi dětmi, z nichž jedno mladší sedmi let je postižené a má nárok na příspěvek kvůli takzvanému prvnímu stupni závislosti. Od ledna 2012 taková rodina přišla o 5000 korun měsíčně. Jiná modelová rodina se dvěma dětmi, z nichž jedno do sedmi let je postižené ve třetím stupni, přišla o 4500 korun za měsíc.

Ombudsman Pavel Varvařovský upozornil, že téměř 90 procent tvoří dávky, jejichž vyplácení zákony natolik podrobně popisují, že je sotva lze zneužít. Jako příklad uvedl rodičovský příspěvek. Dávky pomoci v hmotné nouzi, jejichž vyplácení předpisy tak striktně neupravují, tvoří 11 procent. Pouze u nich je podle ombudsmana "riziko zneužití nikoli teoretické".

Rodiny s dětmi v pasti

Změny v dávkách spolu s deregulací nájmů podle Kateřiny Valachové z kanceláře nahnala mnoho lidí do náručí provozovatelů předražených ubytoven. Nikdo však podle ní nevyhodnotil, co se stane s "jinak záslužným zastropováním doplatku na bydlení". "Ministerstvo práce chtělo čelit vydřidušským ubytovnám a tomu, že i za jednu místnost vybírají 20 tisíc korun," podotkla. Stropy však podle ní nepřiměly provozovatele slevit z ceny. "Jediný, kdo zůstal v pasti, jsou rodiny s dětmi," uvedla.

Zmínila i situaci seniorů, kteří prý mnohdy mají relativně vysoké důchody, ale pokud například musí jednorázově zaplatit 3000 korun za měsíční pobyt v nemocnici a k tomu uhradit nájemné, snadno se dostanou do dluhové pasti. Končí prý proto mnohdy v podřadném bydlení v azylových domech, i když celý život státu řádně platili. Navíc se sociálním systémem nemají žádné zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám