Hlavní obsah

Odboráři se s Nečasem na zvýšení platů ve zdravotnictví nedohodli

– Praha

Zástupci lékařských odborů se v úterý sešli s premiérem Petrem Nečasem, aby s ním hovořili na téma zvyšování platů ve zdravotnictví. Jednání ale skončilo patem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

Zdravotničtí a lékařští odboráři prosazovali změnu úhradové vyhlášky tak, aby od pololetí dostávaly nemocnice víc peněz, určených přímo na platy zaměstnanců. Podle premiéra by ale bylo vázání peněz ve vyhlášce přímo na platy protiústavní.

Na zvýšení platů se loni dohodl ministr Leoš Heger s lékařskými odbory. Podepsal s odboráři memorandum, podle něhož měl letošní nárůst platů v nemocnicích činit 10 procent. Nečas připomněl, že ve státních zařízeních byl slib memoranda o zvyšování mezd naplněn, stouply o 6,25 procenta.

Premiér novinářům po schůzce řekl, že vláda nemá možnost ovlivnit nemocnice v krajích, ale nevidí jediný důvod, proč by také ony zdravotníkům nepřidaly, když omezí investice. Premiér tak naznačil, že odbory by případné protesty za vyšší mzdy měly směřovat proti krajům.

Naštvaní odboráři odmítli další jednání

Oborové předáky úterní jednání jasně zklamalo. Netajila se tím například předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Dočkala se podle svých slov prý jen "politických řečí", že za všechno mohou kraje a sociálnědemokratičtí hejtmani.

Zdravotničtí a lékařští odboráři odmítli Nečasovu nabídku na další schůzku, nemá podle nich smysl. Projednají další společný postup.

Šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel, který na přelomu let 2010 a 2011 stál v čele kampaně Děkujeme, odcházíme, na jejímž konci byla dohoda o navýšení platů, podotkl, že je jednáním s Nečasem „hluboce zklamán“. Hlavním cílem je podle něj to, aby od ledna příštího roku stouply platy lékařů na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy v ČR. Za současné situace ale Engel moc nevěří tomu, že se to podaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám