Hlavní obsah

Armáda hledá úspory, zvažuje propouštění i omezení techniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armádní vedení v současnosti přemýšlí, jak čelit dalšímu snižování rozpočtu, o němž uvažuje kabinet. Ve hře je jak propuštění vojáků, tak snížení početního stavu techniky a omezování oprav. V pondělí to uvedl první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Žižka.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

V médiích se v uplynulé době objevily informace o tom, že armáda ve finanční krizi propustí více než 4000 lidí. Podle generála Žižky ale jde pouze o jednu z možností, jak může vojsko na snížení příjmů ze státního rozpočtu reagovat. "V současné době neexistuje žádná oficiální varianta, která by hovořila o propouštění," řekl Žižka.

Případné propouštění vojáků podle generála bude záviset na tom, jaké bude mít armáda v příštím období mandatorní výdaje, tedy náklady, které musí povinně vynaložit. "V poslední době se procento mandatorních výdajů zvyšuje," vysvětlil Žižka. Redukce počtu vojáků je podle něj jednou z variant, které velení armády připravuje jako reakci na snižování rozpočtu.

Armáda může uspořit i na provozu vojenské techniky. "Záleží také na tom, kterou techniku budeme provozovat. To je jedna z možných oblastí, kde při nastavení vhodných počtů techniky se dají ušetřit některé peníze," řekl Žižka. Vojsko nečekají masivní nákupy nového vybavení, jako tomu bylo v minulosti, protože na to nemá peníze. Velení také zhodnotí, jakým způsobem se vynakládají peníze na běžné opravy techniky, dodal generál.

Vysokých důstojníků bude méně

V souladu s bílou knihou obrany čeká armádu snížení počtu velitelských stupňů. Bude zrušeno společné velitelství pozemních a vzdušných sil, každá z těchto složek bude mít nadále své vlastní velení. Někteří vyšší důstojníci tak již zřejmě pro armádu nebudou potřební.

"Určitě dojde k nějakému propouštění, ale týká se to těchto štábních míst," uvedl Žižka. Redukci velitelské struktury svým členským státům před časem doporučila i Severoatlantická aliance.

Armáda má zhruba 23 000 vojáků, před časem po delší době zahájila nábor nováčků, který byl v minulosti kvůli úsporám pozastaven. Obrana letos hospodaří s rozpočtem ve výši zhruba 43 miliard korun. Ministerstvo už loni zdůrazňovalo, že nechce krátit platy vojákům, jinak bylo odhodláno šetřit ve všech dalších oblastech. Kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji bude ovšem v letošním roce nuceno ušetřit zhruba 1,4 miliardy korun navíc oproti původnímu rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám