Hlavní obsah

Ministerstvo financí vzalo vinařům naději, na dani z vína trvá

– Praha
Novinky, val

Ministerstvo financí vyvrátilo tvrzení poslance Davida Šeicha (ODS), že ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) upustil od zařazení spotřební daně z vína do návrhu zákona o změně daňových a pojistných norem. Resort tvrdí, že se poslanec spletl. Daň z vína má totiž platit od roku 2014, a proto není v předkládaném balíčku s reformami, jež začnou platit roku 2013.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Návrh zákona, ke kterému se již uskutečnilo připomínkové řízení, zavedení daně z tichého vína neobsahuje," řekl Šeich v pondělí Mediafaxu.

Ministerstvo financí ale informaci obratem vyvrátilo. "Pan poslanec si patrně neuvědomil, že daň z vína by měla začít platit až od roku 2014, tudíž se to neobjevilo v současném balíčku s novelami, které mají platit od roku 2013. Tento návrh tedy bude podán samostatně,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Vycházel ze závěru porady 

Šeich si je podle svých slov této skutečnosti vědom, nicméně uvedl, že do dnešního dne vycházel z výsledků květnové porady ekonomických ministrů. "Z té vyplynul závěr, že ministr financí Kalousek má ten návrh zapracovat do nových daňových zákonů, které teď jdou do vlády a do Sněmovny, a tam to prostě objektivně není," řekl poslanec Novinkám.

"V tiskové zprávě nevylučujeme, že ještě dojde k pokusu nějakou formou tu daň na tichá vína zavést, ale v této chvíli vítáme, že to není předmětem opatření, která jsou dávána do vlády a do Sněmovny," řekl dále Šeich s tím, že se s dalšími poslanci budou snažit na úrovni koalice vyjednávat o tom, aby daň z tichého vína zanikla jako taková.

Kalousek navrhl zavést spotřební daň z takzvaného tichého vína jako součást úsporných opatření. Na jeden litr "neperlivého" vína má být uvalena daň 10 korun. V současné době platí nulová sazba. Proti návrhu se bouří vinaři, kteří se podepisují pod petici a chystají se zapojit 23. května do protestní akce zemědělců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám