Hlavní obsah

Reformy jsou potřeba, souhlasí Češi. Vládní recepty však odmítají

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Češi na jednu stranu tvrdí, že země potřebuje v nejbližších letech zásadní reformy ve zdravotnictví a sociální i daňové oblasti, zároveň však nesouhlasí s jejich návrhy, které prosazuje kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) naslouchá Karolíně Peake. Vedle ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

O potřebě zásadních reforem je přesvědčeno 74 procent občanů. Loni na podzim to bylo 72 procent lidí, přičemž přibylo lidí, kteří jsou o nezbytnosti reforem bytostně přesvědčeni.

Reformní opatření nynějšího kabinetu však takovouto  podporu nemají. Podporuje je pouze 24 procent občanů, přičemž loni na podzim se jednalo o 31 procent veřejnosti.

Je potřeba v nejbližších třech až pěti letech provést zásadní reformy v sociální, zdravotní a daňové oblasti? (v procentech)
Ano74
Ne26
zdroj: STEM

Vládní reformy podporují častěji mladší lidé, občané s vyšším vzděláním a ti, kteří se cítí být materiálně zajištěni. "Ale i z těch dosavadní reformní opatření vlády podporuje méně než polovina," připomíná průzkum.

Podporujete reformy prosazované vládou? (v procentech)
Ano24
Ne76
zdroj: STEM

Většinovou podporu tak reformy mají pouze u stoupenců vládních občanských demokratů a TOP 09.  "Podle očekávání příznivci ČSSD a KSČM reformy podporují jen v minimální míře. Zvláště mezi potenciálními voliči KSČM je silně zastoupena skupina těch, kteří jsou zásadně proti navrhovaným reformám, přičemž v porovnání s předešlým výzkumem navíc tato skupina výrazně posílila," zjistil průzkum.

Anketa

Souhlasíte s potřebností reforem a s podobou, v níž je prosazuje vláda?
Reformy jsou potřeba a s vládními návrhy souhlasím.
14,3 %
Reformy jsou nutné, ale vláda by měla postupovat jinak.
78 %
Reformy nejsou potřeba.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13246 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám