Hlavní obsah

Začal chladný a deštivý týden s mrazivými rány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní charakter počasí, jakého jsme si užívali minulý týden, zůstane na příštích minimálně šest dní jen hřejivou vzpomínkou. Oblačnost, srážky a nízké teploty, které na území ČR dorazily v noci z pátku na sobotu, přiživí příchod další studené fronty. V závěru pracovního týdne se dočkáme i ranních mrazů, oteplit se má až o víkendu.

Foto: Profimedia.cz

Dočkáme se i ranních mrazíků

Článek

I v pondělí po ránu panovaly v Česku velmi nízké teploty, zejména v Čechách se často vyskytovaly přízemní mrazíky. Na Bonifáce zaznamenali v Šindelové na Sokolovsku minus pět stupňů. Ve dvou metrech nad zemí mrzlo i v Karlových Varech, kde naměřili -0,9 stupně, České Budějovice hlásí -0,3 stupně. „Víkendový teplotní skok směrem dolů byl obrovský. Zatímco páteční denní teplotní průměr v Praze činil 23 stupňů, v neděli to bylo pouze sedm stupňů,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V neděli na vrcholcích Jeseníků a Beskyd sněžilo. Chladný charakter počasí s přízemními mrazíky zůstane po celý pracovní týden, oteplovat by se mělo začít až o víkendu. Protože mnoho lidí během uplynulých letních dní odložilo teplé oděvy na dno skříní, hrozí chřipky a angíny z nachlazení, varovala Honsová.

V pondělí bude na obloze panovat oblačno až polojasno, ojediněle s dešťovými přeháňkami. Maxima odpoledne vystoupí na 14 až 18 stupňů.

Nejteplejším dnem pracovního týdne bude úterý, zároveň se ale musíme připravit na velmi chladné ráno, kdy teploty klesnou na 6 až – 2 stupně, odpoledne ale vyšplhají na 16 až 20. Bude převážně polojasno až oblačno, slabé přeháňky se objeví zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. „Večer přijde studená fronta od západu, oblačnosti bude přibývat,“ upozornila Honsová.

Ranní teploty ve středu spadnou na 6 až 2 stupně, odpolední maxima se nedostanou nad rozmezí 11 až 15. Bude převážně oblačno s přeháňkami. Podobné to bude i ve čtvrtek, ráno opět přituhne, a to na 4 až 0.

Malé oteplení přinese pátek, kdy odpolední nejvyšší hodnoty dosáhnou 13 až 17 stupňů, výběžek vysokého tlaku vzduchu, který bude ovlivňovat počasí u nás, bude ale nevýrazný a nezajistí stabilní slunečné počasí.

Teplé jihozápadní proudění se vrátí o víkendu, kdy by měla rtuť teploměru vyšplhat na 20 až 25 stupňů. „Ale pořád to vypadá na zataženou oblohu s přeháňkami, ojediněle s bouřkami,“ brzdí optimismus Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám