Hlavní obsah

Nový ministr školství Fiala se omluvil za těžkou maturitu z matematiky

Novinky,
Aktualizováno

Nový ministr školství Petr Fiala se na úvod svého účinkování v nedělním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce omluvil za příliš obtížnou těžší variantu maturity z matematiky. Podle něj by ale nebylo dobré od státních maturit ustupovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr školství Petr Fiala

Článek

„Využil bych příležitosti, abych se omluvil všem zejména maturantům. Ta chyba nemusí mít dopad na výsledky. Ale myslím, že nemůžeme připustit, aby maturanti byli vystavováni takovému stresu. Z tohoto hlediska je to chyba, je to i chyba z hlediska získávání důvěry,“ řekl ministr.

Fiala zopakoval, jak se vyřeší problém, aby letošní maturanti, kteří si vybrali těžší verzi maturity z matematiky, na to nedoplatili: „Já jsem se setkal s vedením Cermatu a velmi podrobně jsem diskutoval možnosti řešení. Výsledky budou validovány a následně bude provedena harmonizace, ta se netýká jednotlivých studentů, ale všech, provede se to plošně.“

K dalšímu osud státních maturit dodal: „Projekt by nebylo rozumné opouštět, je ale potřeba provést vyhodnocení.“

Zohlednění i u přijímaček

Podle něj jsou státní maturity důležité. Za prvé mají nastavit základní laťku, pod níž není možné při skládání zkoušky dospělosti klesnout. Sám hovořil o „nejnižší nepřekročitelné mezi“. Byl by ale rád, aby hrála roli i v přijímacích řízeních na vysoké školy.

K tomu je ale právě potřeba ta náročnější varianta. „Má-li maturitní zkouška v této podobě sloužit svému účelu, tak je podstatné přesvědčit maturanty, aby skládali tu těžší zkoušku,“ uvedl Fiala a dodal, že klíčová je pro to samozřejmě důvěra. On sám k tomu může přispět tím, že dá státní maturitě větší váhu, dodal.

Zápisné letos nebude

Mistr Fiala naznačil, že zápisné na vysokých školách v akademickém roce 2012 / 2013 ještě nebude: „Domnívám se, že by šlo stihnout jen velmi obtížně. Dovedu si představit od začátku kalendářního roku. To zápisné se nemusí vázat na začátek akademického roku, alespoň teoreticky.“

Sám ale uvádí, že zápisné je dobrý model spoluúčasti studentů, který nemá řešit aktuální škrty, ale dlouhodobý deficit vysokých škol: „Musíme přestat říkat, že veřejné prostředky stačí na udržení kvality vysoké školství. Nesouvisí to s krizí. Nejsme schopni sladit možnosti veřejného rozpočtu s masovým přístupem k vysokému školství. Já se domnívám, že musíme začít pracovat na tom, abychom systému českého vysokého školství dali nějakou formu spoluúčasti. Zápisné není nápad politiků, ale přišla s ním Karlova univerzita v roce 2009. Z tohoto důvodu si myslím, že zápisné by mohla být přijatelná forma spoluúčasti.“

Za klíčové ale Fiala považuje, aby zápisné neblokovalo přístup ke studiu: „Musíme si být jist, že jakákoli částka, kterou stanovíme, nebude mít sociální dopady.“ Proto dosud uváděné částky jsou podle něj jen spekulacemi. Fiala ale zatím není schopen říci, zda bude stanovena pevná částka, nebo strop, o jehož výši budou rozhodovat školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám