Hlavní obsah

Restituce nejsou pro církev otázkou života a smrti, tvrdí kardinál Duka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Otázka restituce církevního majetku není a nebyla rozhodujícím faktorem pro život katolické církve v českém státě, soudí kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Zárukou toho je podle něj příběh arcibiskupa Antonína Bruse, který byl v 16. století jmenován pražským arcibiskupem, když bylo po 140 letech obnoveno pražské arcibiskupství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Arcibiskup pražský Dominik Duka.

Článek

"Příběh Bruse je také zárukou, že otázka restituce církevního majetku není a nebyla rozhodujícím faktorem pro život katolické církve v českém státě. K částečnému odškodnění a k majetkoprávnímu vyrovnání po obnovení arcibiskupství došlo až po sto letech za kardinála Arnošta Vojtěcha Harracha," uvedl Duka v takzvaném pastýřském listě, který zveřejnil u příležitosti oslav 450 let obnoveného pražského arcibiskupství.

Zamýšlí se v něm nad historií i mimo jiné nad osobou Bruse, který, jak připomněl slova historiků, byl neobyčejně schopný muž, jenž budoval české arcibiskupství a nemalou měrou tak přispíval k povznesení země.

Pauza, kdy pražské arcibiskupství bylo prázdné, byla vyvolána husitskými válkami, v nichž proti sobě stáli katolíci a vyznavači podobojí. Sněmovna nyní posuzuje návrh zákona o navrácení církevního majetku.

Skoro 60 miliard navýšených o inflaci

Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku. Norma také počítá s postupným ukončením placení církví ze státního rozpočtu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

Vracení církevního majetku je dlouhodobě výbušné téma. Citlivě ho vnímá i veřejnost, která je podle průzkumů vesměs proti. Nyní se znovu objevují pochyby nejen u opozice. Aktuálně zazněly úvahy, zda by se kvůli horším ekonomickým vyhlídkám nemělo odložit vyplácení kompenzací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám