Hlavní obsah

Luxusnímu domu v pražských Holešovicích praskají zdi, podle statika je ale bezpečný

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, rap

Obyvatelé novostavby Prague Marina v pražských Holešovicích v sobotu ráno opět opustili své domovy. Hasiči je evakuovali kvůli praskání zdí v domě. Právu informaci potvrdila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Evakuováno bylo 22 lidí. V poledne se ale už vrátili domů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Podpěry mají zajišťovat stabilitu domu.

Článek

„Lidé z domu nás zavolali, že slyší praskání ve zdech. Hasiči z Holešovic vyjeli na místo, chvíli poslouchali, a když také slyšeli praskání, začali s preventivní evakuací obyvatel,“ uvedla Adamcová.

Lidé si stěžovali i na rány

"Lidé si stěžovali na rány, které se objevují už asi týden, ale nyní byla jejich frekvence mnohem vyšší. Praskání se ozývalo asi čtyřikrát za hodinu, dříve jednou až dvakrát za den. Proto došlo na evakuaci," řekl ČTK Petr Novotný z advokátní kanceláře, která zastupuje asi 150 vlastníků bytů. Podle něj měla Prague Marina nájemníky lépe připravit na to, že zvuky se ozývat mohou. "Byli by na to připraveni a nevyděsilo by je to."

Hasiči přistavili lidem i autobus, aby mohli přejet na požadované místo, ale nikdo toho nevyužil a všichni čekali na místě na vyjádření odborníků. Na místo už dorazila statička společnosti Metrostav, která dům postavila. Ta konstatovala, že je vše v pořádku a lidé se začali vracet do svých domovů. Praskání šlo na vrub prudkým změnám teplot.

Praskání je prý přirozeným jevem

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka je dům pečlivě monitorován a žádná destrukce nehrozí. „Statička na místě lidem vysvětluje, co se děje. Vlivem tepelných změn dochází k přirozenému pnutí materiálů a kvůli tomu, že jsme do konstrukce přidali napevno připevněných 13 ocelových věží, tak tam vniká tření, které je slyšet. Dům se za poslední týden vertikálně nepohnul, jen se hýbe horizontálně, což je přirozený a předvídatelný pohyb. Kvůli němu jsou tam dilatační spáry. Připevněné opěry tam ale kvůli mikrovibraci způsobují zvuky,“ vysvětlil Polák.

Podle něj tyto pohyby a s nimi spojené zvuky nejsou předzvěstí či průvodním jevem jakékoli destrukce a žádné takové nebezpečí nehrozí.

Souvisí to s teplotními změnami

Zvukové projevy jsou podle statika důsledkem toho, že podpůrná konstrukce, jež nahrazuje původní ocelovou konstrukci, je pevná.

"Nejsou tam klouby nebo posuvy, které tam původně byly. Teplotními rozdíly vzniká i teplotní roztažnost. Což se přenáší do původní betonové konstrukce," vysvětlil vedoucí stavebního úřadu Prahy 7 Jiří Chour.

Bouchání a další zvuky se budou v domě ozývat dále, v závislosti na teplotních změnách. "Nemá to ale vliv na bezpečnost objektu," ujistil Chour, který dům prohlížel už v pátek. "Zjistili jsme v garážích ve stropu trhliny. Trhliny ale nemusejí mít souvislost s dneškem. Nejde u nich určit stáří. Nařídil jsem osadit sledovací terče," uvedl Chour.

Společnost vydala prohlášení

Společnost Prague Marina a.s. vydala v sobotu odpoledne prohlášení, ze kterého vyplývá, že " v současné době je konstrukce objektu bezpečná a uživatelé se mohou nastěhovat zpět."

Statici se podle prohlášené shodli, že zaznamenané akustické projevy jsou projevy přirozených dilatačních pohybů konstrukce a jejích různých částí, a že jejich zvýšený výskyt a frekvence opakování je zřejmě zapříčiněna prudkou změnou venkovních teplot oproti pátečním tropickým vedrům, vedoucí k náhlé maximalizaci těchto dilatačních pohybů.

Poprask už na konci dubna

Nájemníci pětipatrového domu zažili evakuaci už na konci dubna kvůli podezření, že dům má poškozenou statiku. Investor stavby pak zajistil dům podpěrnými sloupy. Počátkem května v něm lidé opět bydleli. Majitelé bytů ale nebyli spokojeni s řešením dubnové havárie v domě a váhali, zda se do nich mají vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám