Hlavní obsah

Obce budou moci zakázat vjezd aut starších než 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří mají auto vyrobené před rokem 1997, by v budoucnu mohli mít komplikovanější dopravu do center některých měst. Obce, v nichž je značně znečištěné ovzduší, totiž podle nařízení vlády mohou takovým autům zakázat vjezd.

Foto: Profimedia.cz

Obce se znečištěným ovzduším budou moci zakázat vjezd starších aut . Ilustrační foto.

Článek

Nařízení vypracovalo ministerstvo životního prostředí a nyní je v připomínkovém řízení. Kdy začne platit, se zatím neví.

Každé auto bude muset mít na předním skle plaketu, kterou si jeho provozovatel může za 150 korun koupit.

Auta s emisní kategorií 1, tedy ta vyrobená před rokem 1997, plaketu nedostanou. Mladší auta podle toho, do jaké emisní kategorie spadají, dostanou plakety v různých barvách. Ta s emisní kategorií 2 červenou, s kategorií 3 žlutou, kategorií 4, tedy vozy vyrobené po roce 2006, s barvou zelenou.

Foto: MŽP

Zelená plaketa vydávaná pro vozy s nejnižšími emisemi.

Na plaketě bude muset být, podobně jako na dálniční známce, vypsaná registrační značka vozidla.

Auto pak bude moci vjet do obcí, které na svém území vyhlásí nízkoemisní zóny.

Které obce to budou, ale není jasné. Pravděpodobně o to budou mít zájem obce s historickými centry nebo lázeňská města. Obce budou dokonce moci určit, které emisní kategorie mohou na jejich území vjet. Zákaz ale nebude moci vyhlásit každá obec libovolně. Podmínkou je, aby se nacházela v oblasti se znečištěným ovzduším a motoristé měli možnost ji objet jinudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám