Hlavní obsah

O nemocenskou přišlo za tři měsíce 600 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dávky v nemoci nebo jejich část přišlo od ledna do konce března 597 lidí, protože porušovali léčebný režim. Například je kontrola nezastihla na adrese, kterou udali.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pracovníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) provedli celkem 39 800 kontrol. V porovnání s prvními třemi měsíci loňského roku jejich počet asi o 2500 klesl a nižší je i počet "přistižených" či spíše nepřistižených lidí. Loni nemocenské dávky úřad vzal 640 lidem.

ČSSZ se nyní nejvíc zaměřila na Středočeský kraj, kde provedla 5034 kontrol. Uložila 68 postihů. V Jihomoravském kraji pracovníci kontrolovali lidi na neschopence 4677krát. Bez nemocenské či bez její části skončilo 70 osob.

Kromě správy sociálního zabezpečení, která dávky během nemoci poskytuje, mohou lidi na neschopence kontrolovat i zaměstnavatelé, prvních 21 dní nemoci jim totiž poskytují náhradu mzdy.

Lidé musí u lékaře hlásit adresu, kde budou během nemoci, a mít řádně označený zvonek. Na vycházky mohou pak chodit jen ve stanovenou dobu a lékař jim je může povolit maximálně na šest hodin denně.

Pokud kontrola nemocného nezastihne doma, pak u nemocného i u lékaře ověřuje, proč tomu tak bylo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám