Hlavní obsah

Audit našel v ROP Severozápad 35 chyb, hrozí vracení dotací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Dotační úřad Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad podle auditu firmy Deloitte Advisory chyboval ve všech 35 zkoumaných případech evropských dotací. Novinářům to v pátek řekl ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz, šéf Regionálního operačního programu, u soudu.

Článek

Markvart kvalitu auditu zároveň kritizuje, některé výhrady jsou podle něj zcela irelevantní a vycházejí ze špatných podkladů. Zároveň ale připustil, že kdyby ministerstvo financí auditu uvěřilo, mohlo by to znamenat zrušení celého operačního programu a vracení dotací EU.

ROP Severozápad vyplatil od začátku fungování v roce 2007 v Ústeckém a Karlovarském kraji 14,5 miliardy korun. Celkem má k dispozici kolem 19 miliard korun, smlouvy jsou uzavřeny na 16 miliard Kč. Do listopadu 2011 bylo předloženo 967 projektů. Peníze vyplácí i dál, Česko je ale zatím nedostává od EU proplacené.

Audit si objednalo ministerstvo financí kvůli loňskému zatčení tehdejšího ředitele úřadu Petra Kušnierze, který nyní čelí před krajským soudem obžalobě z přijímání úplatků a hrozí mu až 12 let vězení; měl prý ovlivňovat výběr projektů. Rozsudek zatím nepadl a na zachycených odposleších si Kušnierz o peníze přímo neříká, ale zmínky o tom, že byly úplatky předány, také nijak nevyvrací. Po Kušnierzově zatčení si ministerstvo vybralo vzorek 35 projektů a nechalo je přezkoumat externí firmou.

Její verdikt je velmi tvrdý. "U všech nalezl nějaké nedostatky, některé vážnější, jiné méně vážné. Nejvíc nedostatků se týká projektů, které požádaly oba kraje," řekl novinářům Markvart. Výtky jsou různé, od toho, že v některých projektech rozhodoval subjektivní pohled hodnotitelů, až po účast Kušnierze v hodnotící komisi. "Oni naznačují, že se jedná o systémová pochybení při hodnocení projektů. Návrh zrušte program z toho nevyvozují, ale kdybych já byl úředníkem v Bruselu a dal na slova Deloitte, musel bych o zrušení programu minimálně uvažovat," dodal Markvart.

Dotační úřad kontruje tvrdou kritikou. Chyba je podle něj v auditu. "Domníváme se, že společnost Deloitte v tomto případě odvedla dost mizernou práci. Je tam spousta školáckých chyb, smíchali třeba dokumentaci ke dvěma různým projektům a rozpor vydávají za chybu. Nejsme bezchybní, ale vytýkají nám chyby, které se nestaly," řekl Markvart a radí ministerstvu, aby za takový audit raději ani neplatilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám