Hlavní obsah

Bratři Bártové získali titul JUDr. oprávněně, zní ze Slovenska

Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra nezjistilo pochybení bratislavské Akademie policejního sboru při udělení titulu doktora práv někdejšímu šéfovi poslaneckého klubu strany Věci veřejné Vítu Bártovi. V pátek to napsal deník Sme.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

"Na základě pozitivního hodnocení obou součástí zkoušky byl Vítu Bártovi udělen akademický titul," uvedla Natália Hattalová z tiskového odboru slovenského ministerstva. List Sme napsal, že údajné opisování v pracích úřad nijak nekomentoval.

Bárta spolu se svým bratrem Matějem podle týdeníku Reflex opisovali v rigorózních pracích ze skript svého učitele Jiřího Strause. [celá zpráva]

Několik pasáží v doktorských pracích bratrů Bártových se podle Reflexu značně shoduje s částmi Strausových skript. Práce posuzoval sám Straus a ohodnotil je kladně. Týdeník státnímu zastupitelství oznámil podezření z korupce. Matěj i Vít Bártovi obvinění odmítli. Opisování popřel i Straus, bratři se podle něj podíleli na výzkumu, a proto jeho výsledky mohou používat.

Titul JUDr. oba bratři získali na Slovensku v letech 2003 a 2006. Akademie na konci loňska podle Sme právo na provádění rigorózních zkoušek ztratila. List připomněl, že podezření z opisování diplomových prací při studiu na této akademii čelili i oba nynější viceprezidenti slovenské policie. Jejich práce se prý ve značné míře shodovaly s jinými podobnými pracemi, oba vysocí policisté navzdory tomu ve svých funkcích zůstali.

Vít a Matěj Bártovi založili počátkem devadesátých let bezpečnostní agenturu ABL, která se časem stala jednou z největších v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám