Hlavní obsah

Heger ohlásil konec projektu IZIP, utopily se v něm dvě miliardy

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS) se ve čtvrtek dohodli na ukončení projektu zdravotních knížek IZIP do prázdnin. Informoval o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Projekt IZIP byl dlouhodobě kritizován. Vytvoření systému stálo zhruba 300 miliónů korun, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do něj za deset let vložila 1,8 miliardy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

"Shodli jsme se, že ze všech změn, které mohou v budoucnu ve VZP nastat, je vypořádání se s projektem IZIP na prvním místě," uvedl ministr Heger po jednání s Nečasem, s jehož výsledkem je podle svých slov spokojen.

Zároveň vyjádřil politování nad neúspěchem projektu, do kterého se před deseti lety vkládaly velké naděje a který stál české daňové poplatníky tolik peněz.

"I tak ale věřím, že budoucnost patří elektronizaci zdravotnictví, která ale musí být provedena účelně, hospodárně a ve prospěch pacientů i systému všeobecného zdravotního pojištění," dodal Heger.

Projekt měl řadu kritiků

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů mezi lékaři a usnadnit komunikaci pacienta s lékařem.

Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (nyní poslanci Evropského parlamentu) spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Zkušební provoz začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost.

Foto: Archiv, Právo

Europoslanec Miroslav Ouzký

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec Milan Cabrnoch

Terčem kritiky se stala hlavně cena projektu a jeho financování. Podle kritiků je projekt nefunkční, protože lékaři EZK nevyužívají.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) v České televizi řekl, že je už půl roku jasné, že projekt skončí. Ve chvíli, kdy VZP nakoupila 51 procent akcií, přestal být financován.

Zakladatelům se konec nezamlouvá

VZP loni pořizovala za milión další akcie společnosti IZIP. Vlastní jich 51 procent. Sama ale rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích je potřeba dvoutřetinová většina. Zbylých 49 procent akcií držela neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na kterou své akcie převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci Cabrnoch a Ouzký - i další akcionáři.

"V každém případě si myslím, že toto rozhodnutí je špatné," uvedl v reakci na rozhodnutí ministerstva Ouzký.

Podle Cabrnocha elektronické knížky sloužily 2,5 miliónu pacientů, kteří v nich měli uloženy informace o svém zdravotním stavu, výsledcích vyšetření nebo platbách pojišťovně. "Jsem přesvědčen, že projekt byl velice užitečný," doplnil.

Prázdná schránka

Podle médií loňský audit ve společnosti IZIP ukázal, že firma je jen prázdná schránka, přes kterou tečou peníze do dalších firem, konkrétně MD Access a Uniqsol. V nich jsou prý stejní lidé jako ve firmě IZIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám