Hlavní obsah

Ženy si chtěly vynutit asistentku k domácímu porodu soudně, neuspěly

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Zapeklitou situaci kolem domácích porodů se rozhodlo originálně vyřešit několik žen z Brna, které v nejbližších týdnech čekají radostnou událost a které shodně chtějí rodit doma za pomoci porodní asistentky. Obrátily se totiž na Krajský soud v Brně, aby předběžným opatřením porodní asistence působící při místní Fakultní nemocnici nařídil účast u porodu. Soud jejich návrh odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na soud se ženy obrátily poté, co se jim nepodařilo sehnat žádnou porodní asistentku oprávněnou vést domácí porod. Soudce Michal Ryška ale jejich nároky smetl ze stolu s tím, že za současného právního stavu nelze nemocnici něco takového uložit, předběžné opatření neuložil ani porodní asistence samotné, přestože ta s tím souhlasila.

Soud však také současně upozornil, že nynější situace by mohla vést k tomu, že by Česká republika mohla být za svůj postoj k domácím porodům sankcionována Evropským soudem pro lidská práva.

Konat musí stát, připomněl soudce

Ženy se ještě před svým soudním podáním obrátily na Krajský úřad Jihomoravského kraje, kde se ale dozvěděly, že zde registrované porodní asistentky nejsou oprávněny vést porody v domácnostech pacientek či na jiném místě mimo zdravotní zařízení.

„Rovněž tak z odpovědi Unie porodních asistentek o doporučení porodní asistentky poskytující služby mimo zdravotnické zařízení vyšlo najevo, že vzhledem ke složité legislativní situaci nemůže Unie doporučit žádnou porodní asistentku registrovanou ve zdejším kraji, která by mohla navrhovatelkám poskytnout péči u porodu v domácím prostředí. Porodní asistentky jsou připraveny tuto službu poskytovat, žádná však neuspěla se žádostí o registraci v plném rozsahu, neboť krajský úřad vystavuje pouze registrace s příslušným omezením, tedy bez možnosti vedení porodu mimo zdravotnické zařízení,“ vysvětlil soudce Ryška.

Dle verdiktu Krajského soudu má žena obecně právo na asistovaný domácí porod i vzhledem k verdiktu Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého za normálních okolností porod doma vyžaduje asistenci zdravotníků. Pokud pak má být povinností státu realizovat toto právo vytvořením odpovídající právní úpravy, tak podle Ryšky Česko tuto povinnost nesplnilo a vystavuje se riziku mezinárodní odpovědnosti.

Soud nemůže nahrazovat zákon

„Je věcí státu, nechce-li se nadále vystavovat riziku nastoupení této odpovědnosti, aby prostřednictvím moci zákonodárné určil zákonem jasné podmínky realizace práv budoucích rodiček na asistovaný domácí porod, přičemž civilní soud nemůže v rámci své rozhodovací činnosti obcházet absenci takového obecně závazného právního předpisu a konstituovat snad dokonce podmínky pro provádění domácích porodů,“ dodal Ryška s tím, že právní situace v Česku je podobná Maďarské, které už přitom před Evropským soudem stálo a prohrálo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám