Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl soudní přezkumy neudělování víz cizincům

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Soudy se i v budoucnu nebudou zabývat přezkumem rozhodnutí o neudělení víza cizincům. Rozhodl tak ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS), když zamítl návrh na zrušení této části zákona o pobytu cizinců podaný Nejvyšším správním soudem (NSS). Podle verdiktu české zákony právo cizinců na soudní ochranu neporušují.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sál Ústavního soudu

Článek

Současná praxe je taková, že soudně mohou být přezkoumávána rozhodnutí o neudělení víza jen u rodinných příslušníků občanů Evropské unie.

Zbývající cizinci ale také nezůstávají bez soudní ochrany, protože soudy mohou zasahovat do následujícího klíčového kroku, kterým je rozhodnutí o vyhoštění. Nutnost opuštění republiky tak není přímým důsledkem neudělení víza, ale až správním rozhodnutím o vyhoštění.

„Bez vydání tohoto rozhodnutí nelze cizince vydat do domovského státu. Bude-li tak v budoucnu rozhodnuto, má cizinec zajištěn přístup k soudní ochraně prostřednictvím žaloby proti rozhodnutí o udělení správního vyhoštění,“ prohlásil soudce zpravodaj Jiří Nykodým.

Systém funguje, není třeba jej měnit

Soud se návrhem zabýval na základě případu Iráčanky žijící se svými příbuznými v České republice. Žena před čtyřmi lety nedostala vízum k dlouhodobému pobytu, proti čemuž se bránila u soudu a NSS předal záležitost ústavním soudcům, neboť podle něj je rozhodování bez možnosti soudní ochrany netransparentní a může svádět ke korupci.

ÚS však rozhodl, že právě ženin případ ukazuje, že systém funguje, neboť přestože nedostala vízum, stále je v Česku a svůj pobyt se snaží zlegalizovat dalšími možnostmi. Lidé, kterým hrozí v jejich vlasti nebezpečí, tak republiku podle ÚS nuceně neopouští.

Reklama

Výběr článků

Načítám