Hlavní obsah

Výbor přerušil jednání o vydání Chaloupky, poslanec vinu necítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor na svém čtvrteční zasedání přerušil jednání o tom, zda doporučí poslancům vydat ke stíhání poslance VV Otto Chaloupku (VV). Z přijetí úplatku jej obvinil bývalý asistent Vratislav Vařejka. Poslanec v souvislosti s případem avizoval, že nebude usilovat o to, aby jej Sněmovna vydala. Chaloupka se k případu vyjádřil v tiskovém prohlášení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Otto Chaloupka (VV)

Článek

Člen výboru Stanislav Křeček (ČSSD) po jednání uvedl, že výbor rozhodne o svém stanovisku počátkem června, aby se Sněmovna mohla na červnové schůzi o případném vydání hlasovat.

Policie případ vyšetřuje s tím, že měl Vařejka Chaloupkovi dávat část peněz ze svého platu asistenta, aby mohl na tomto postu pokračovat. Chaloupka však trvá na tom, že mu tím Vařejka pouze splácel náklady na předvolební kampaň, kterou za něj coby jednoho z kandidátů VV před obecními volbami v roce 2010 v Hodoníně, zaplatil.

"Po dohodě s Ing. Vařejkou jsem hradil i jeho propagační kampaň s tím, že mi náklady ve výši cca 60 000 korun následně uhradí," uvedl poslanec s tím, že tehdejší asistent jej chtěl od prvopočátku diskreditovat.

"Od našeho prvního setkání pořizoval nahrávky všech našich rozhovorů. Rozhovory vedl manipulativním způsobem tak, aby na nahrávkách zazněly výroky, které mohly být, a byly, dále manipulované," tvrdí poslanec s tím, že by měly být zveřejněny veškeré nahrávky.

Poslanec vidí souvislost s kauzou Víta Bárty

Navíc dodává, že ne náhodou zveřejnil Vařejka celou záležitost v době, kdy Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka obvinila neformálního lídra VV Víta Bártu z uplácení a Chaloupka jej z postu asistenta propustil.

"Nikdy jsem neměl zapotřebí nechat se uplácet od svého asistenta a sám jsem mu několikrát nabízel, aby skončil, pokud nechce vykonávat práci asistenta," uvedl Chaloupka.

Policie chce zřejmě stíhat i Chaloupkova bývalého asistenta Vratislava Vařejku, jenž na poslance podal trestní oznámení, řekl minulý týden předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vařejku prý kriminalisté podezírají z poskytování úplatku.

Chaloupka je jedním z těch, kteří po rozkolu uvnitř VV zůstali ve straně. Při hlasování o důvěře vlády však kabinet podpořil a hlasoval s platformou kolem Karolíny Peake.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám