Hlavní obsah

Vnitro má za předražené praní „dočista“ doplatit milióny

Právo, Jakub Troníček

Ministerstvu vnitra se dál prodražuje nevýhodná zakázka na praní a chemické čištění prádla, kterou resort za vedení Ivana Langera (ODS) bez výběrového řízení zadal v roce 2008 společnosti Dočista.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ta ve čtvrtek u Městského soudu v Praze na vnitru vysoudila proplacení více než pěti miliónů korun, které zaplatila za vybavení prádelny v Kolíně a po vypovězení smlouvy je zase vrátila. Za to, že lukrativní osmdesátimiliónovou zakázku zadalo ministerstvo v rozporu se zákonem bez výběrového řízení, dostalo vnitro už dříve pětisettisícovou pokutu od antimonopolního úřadu.

Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany se proti němu chtějí odvolat. Soud totiž sice firmě, v níž je předsedou dozorčí rady plzeňský fotbalový boss a Langerův známý Tomáš Paclík, přiznal nárok na proplacení části požadovaných peněz, ale ve zbytku svého rozhodnutí dal za pravdu ministerstvu vnitra.

To za vedení předchozího ministra a šéfa Věcí veřejných Radka Johna smlouvy na praní špinavého prádla vypovědělo s tím, že byly uzavřeny v rozporu se zákonem a jsou tedy neplatné. Úřad navíc tvrdí, že milióny má resortu vracet i firma Dočista a po započtení obou nároků je dlužníkem naopak ona.

Jenže právě zmíněné započtení nároků soudkyně Irena Štefková kvůli formálním vadám neuznala, a vnitru tak uložila peníze i s úroky z prodlení zaplatit. Jeho nároky vůči společnosti Dočista pak odkázala na zvláštní soudní jednání.

Tahanice o milióny

Právní zástupce ministerstva vnitra Tomáš Pekárek se k rozsudku nechtěl příliš vyjadřovat s tím, že se chce nejdříve seznámit s jeho písemným vyhotovením. „V tuto chvíli to není zcela jednoznačné, soud sice uznal naši argumentaci, ale na druhou stranu také uznal z části nároky druhé strany, takže se budeme určitě odvolávat,“ uvedl Pekárek.

Společnost Dočista původně po vnitru požadovala i proplacení dalších 2,5 miliónu za provedené služby, to ale soudkyně odmítla.

Firma měla od resortní příspěvkové organizace zařízení služeb ministerstva vnitra areál prádelny pronajatý, a to zhruba čtyřicetkrát levněji, než je obvyklé. Společnost již dříve uvedla, že chtěla původně nemovitosti v Kolíně koupit, prodej areálu ale nakonec neschválilo ministerstvo financí.

Trestní oznámení bylo odloženo

Vnitro loni kvůli zakázce podalo trestní oznámení pro podezření z porušování povinností při správě cizího majetku. To ale státní zástupce letos v březnu odložil s tím, že ve věci o trestný čin nejde.

Po firmě Dočista vnitro požaduje například to, aby doplatila za neobvykle levné užívání areálu. Vnitro jí totiž tři roky prádelnu pronajímalo za 5000 korun za měsíc, kdežto podle znalců mělo nájemné přesahovat 200 tisíc měsíčně.

O nároku Dočista vůči vnitru už jednou pražský městský soud rozhodoval, když loni v srpnu platebním rozkazem resortu přikázal peníze zaplatit. Vnitro proti tomuto rozhodnutí ale podalo tzv. rozpor, a soud tak nařídil klasické líčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám