Hlavní obsah

Stanjura uhájil funkci, Tluchoře navzdory premiérovi podpořilo 19 poslanců

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zbyněk Stanjura ve čtvrtek obhájil funkci předsedy poslaneckého klubu ODS. Dostal 27 hlasů, přítomno bylo 47 poslanců. Jeho protikandidátem byl poněkud překvapivě bývalý předseda poslanců Petr Tluchoř, kterého právě Stanjura loni ve vypjatém hlasování ve třetím kole porazil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Staronový šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Tluchoř, který bývá označován za největšího vnitrostranického oponenta současného předsedy ODS a premiéra Petra Nečase, dostal 19 hlasů.  A to i přesto, že se před hlasováním Nečas za Stanjuru postavil.

„Nečas řekl před hlasováním, že nechce nic měnit a se současným vedením poslaneckého klubu je spokojený,“ prozradil Právu zdroj z poslaneckého klubu ODS pod podmínkou anonymity. Podle něj to znamená, že v klubu ODS existuje patnáct až devatenáct „hardcore tluchořovců“, kteří odmítli premiérovi vyhovět.

Petr Tluchoř pronesl podle nejmenovaného zdroje několikaminutový projev, který rozdělil do tří částí: v první hovořil o lepší komunikaci uvnitř koalice, ve druhé nabádal ODS, aby důsledněji prosazovala svůj program, a ve třetí kritizoval stranu za to, že málo podporuje své lidi, kteří se dostali do problémů.

„Mluvil o tom, že poslední, za koho se ODS postavila, byl Drobil. Další lidi, jako například Pavel Bém, strana zazdila,“ sdělil Právu zdroj.

Funkce obhájili i místopředsedové

Poté následovala asi hodinová debata, ve které si vzalo slovo asi deset členů klubu. Někteří se podle zdrojů z ODS vyjadřovali k jednotlivým kandidátům, někteří mluvili obecně například k tématu zvyšování daní či úniků informací do médií.

Své funkce obhájili i dosavadní místopředsedové: statutární místopředseda Jan Bauer dostal 43 hlasů, své posty si udrželi Václav Mencl, Marek Benda, Jan Vidím a Jan Čechlovský.

„Kandidatura Petra Tluchoře byla pro mnohé překvapením, i pro mě. Ale proč by nemohl kandidovat? Byla jsem ráda i za delší debatu. ODS byla vždy postavena na širší vnitrostranické diskuzi, a přestože volba dopadla tak, že všechno zůstalo na svém místě, všichni si z diskuze něco odnesli. Včetně Zbyňka Stanjury,“ sdělila Právu poslankyně Jana Černochová, která do místopředsednické funkce navrhovala Jana Bureše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám