Hlavní obsah

Klaus ml.: Studentovi s jedničkou z matematické maturity bych nabídl místo

Právo, jim

Studenti jsou velmi nespokojeni s úrovní státní maturity z matematiky. Byla podle nich příliš těžká. Na téma počtářské zkoušky dospělosti odpovídal na otázky deníku Právo také ředitel pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší, podle něhož byl test spíše soutěží matematiků.

Foto: Martin Pinkas, ČTK

Ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG) Václav Klaus mladší

Článek

Studenti gymnázia PORG, které řídíte, si také stěžovali, že to bylo příliš těžké?

U nás maturovalo 90 procent studentů z vyšší úrovně. Nejvíce si stěžovali ti nejlepší, premianti a tak. Dostat se na jedničku s dvouhodinovým limitem bylo prakticky nemožné.

Vy jste testy viděl?

Sám jsem si je spočetl, jsem matematik. Dělal jsem to hodinu 57 minut, moc jsem to po sobě nekontroloval, v maturitním stresu se to stihnout nedalo. Nebyla to maturitní zkouška, spíše nějaká soutěž matematiků, taková stresová záležitost.

Jakou známku byste si dal?

Ježíšikriste, mám vysokou školu a deset let jsem učil matematiku, dvakrát jsem tam něco spletl numericky, ale ještě bych tu jedničku s bídou ušmudlal, ale zase to je trochu jiná disciplína než maturant. Rád bych ale viděl studenta, který z toho bude mít jedničku. Tomu bych hned nabídl místo.

Připadá vám to celkově těžší?

Hlavní problém je čas. Příklady jsou hezké, tak trochu novátorsky připravené. Test je těžší než ten loňský a všechny ty generálky, takže je překvapující, a tím časem tak trochu vyhysterčený.

Navíc začíná relativně těžšími příklady a až třetí čtvrtý je standardní lehčí. Takhle se běžně testy nedělají, většinou se začíná klasikou. Studenti se mohli dostat po 15 minutách do stresu, neměli spočítaného takřka nic a 23 příkladů ještě před sebou.

Obával se někdo, že propadl?

Asi to nakonec udělali všichni. Ale někteří jsou přijatí do Anglie, potřebovali jedničku a ti jsou teď v zoufalé situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám