Hlavní obsah

Tajné služby mají mít přístup k soukromým bankovním účtům

• Aktualizováno

Zpravodajské služby mají mít přístup k datům, která podléhají bankovnímu tajemství, například účtům klientů bank. K takovému přístupu však budou muset míst souhlas soudu. Ve středu o tom rozhodla Sněmovna. Současně s tím zpřísnila podmínky tohoto přístupu tak, že se bude jednat pouze o případy boje s financováním terorismu. Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Foto: Petr Horník , Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Pozměňovací návrh týkající se zúžení podmínek přístupu vznesl původně poslanec ODS Pavel Bém už v březnu. Kvůli chybě ale poslanci nemohli o jeho návrhu hlasovat, proto novelu vrátili k novému projednání. V opakovaném druhém čtení pak totožný návrh vznesl jeho stranický kolega Jan Florián.

Několik dní poté, co Bém na březnové schůzi vznesl svůj návrh, otiskla Mladá fronta Dnes přepisy odposlechů mezi Bémem a pražským lobbistou Romanem Janouškem. Podle deníku je před několika lety pořídila se svolením soudu právě Bezpečnostní informační služba.

Bém tuto událost ve středu před poslanci označil za zásah do osobních práv a svobod desítek lidí. "Nikomu z vás bych něco tak zlého nepřál," řekl.

Floriánův návrh navíc zpřísňuje podmínky přístupu tajných služeb k bankovním účtům tak, že z jejich návrhu musí být jednoznačně jisté, o jakého klienta jde.

Zpravodajci se také v bankách budou muset prokazovat originálem soudního povolení nebo alespoň jeho ověřenou kopií a banky si budou uchovávat jeho kopii. Vojenské zpravodajství a Bezpečnostní informační služba budou muset také poslaneckou komisi informovat o tom, kolikrát takto o údaje z bankovních účtů žádaly.

BIS nesouhlasí

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve řekl, že bod týkající se zpravodajských služeb vláda do novely zařadila na žádost Bezpečnostní informační služby. Ve středu podotkl, že BIS se jakékoli okleštění jejích pravomocí nelíbí.

Novela zároveň upravuje založení a činnost poboček zahraničních bank ze zemí mimo EU nebo umožňuje České národní bance odejmout bankovní licenci za zamlčení nebo sdělení nepravdivých podstatných údajů. Vláda uvádí, že většina současných regulačních pravidel pro založení a činnost poboček zahraničních bank byla přijata v 90. letech a ani po vstupu Česka do EU se nepřizpůsobila novým podmínkám a nereagovala na aktuální vývoj.

Podle vlády se ukazuje, že platná právní úprava v této oblasti v mnoha ohledech neodpovídá potřebám bankovního dohledu.

Reklama

Výběr článků

Načítám