Hlavní obsah

Vláda šidí důchodový účet? Nestydatá lež, kontruje Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Penzisté sdružení v Klubu seniorů (KS) ČSSD se hodlají obrátit na nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), aby prověřil, zda kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) korektně nakládá s prostředky na důchodovém účtu. Kvůli jejich přesvědčení, že vláda manipuluje s důchodovým účtem, oznámil ve středu ministr financí Miroslav Kalousek, že vyzve vládu, aby sama nechala účet zkontrolovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Článek

Senioři mají za to, že vláda mimo jiné neposílá na tento účet platby za ženy na mateřské dovolené a že z něj naopak používá peníze k jiným účelům. Uvedli to na středeční tiskové konferenci, na níž je podpořil i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Máme totiž smutnou zkušenost, že kdysi dávno za vlády Václava Klause, to znamená po třiadevadesátém roce, se těmito penězi vyrovnával schodkový rozpočet," uvedla místopředsedkyně KS Květoslava Kořínková. Vláda v letech 1996 až 1998 podle ní odmítala Sněmovnu informovat o tom, jak s penězi vybranými na důchody nakládá.

Důchodový účet není samostatný, ale je součástí státního rozpočtu. Spravuje ho ministerstvo financí.

Kalousek: Takové vyjádření je nestoudnost

Na tvrzení KS ČSSD reagoval ve středu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Vyjádření klubu seniorů ČSSD, že vláda vyvádí prostředky z důchodového účtu a financuje z něj jiné aktivity, je taková nestoudnost, že bych se domníval, že místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach se bude alespoň červenat. Kupodivu se nečervená a takovou hloupost podporuje,“ řekl Právu Kalousek.

„Realita je taková, že vláda dotuje zhruba 45 miliardami důchodový účet z jiných zdrojů, aby zákonné nároky důchodců mohly být naplněny,“ vysvětlil Kalousek.

„Proti takové nestydaté lži nemám jinou obranu než požádat vládu, aby příští týden přijala usnesení, kdy sama bude iniciovat kontrolu hospodaření důchodového účtu Nejvyšším kontrolním úřadem. Vím, jak kontrola dopadne,“ řekl dále Právu Kalousek.

„Nepředpokládám, že se vládě autoři prohlášení následně omluví. Doufám alespoň, že se budou stydět,“ dodal.

MF: Peníze nejdou na jiný účel

K nařčení KS ČSSD se vyjádřil ve středu také zástupce mluvčího ministerstva financí Jakub Haas. "Na důchodech se vyplatí přesně tolik, jaké jsou nároky, bez ohledu na příjem z důchodového pojištění, takže nelze v žádném případě říci, že by mohly jít peníze na jiný účel. Saldo je několik let záporné, tj. platby na důchody převyšují vybrané důchodové pojištění, tj. důchody se de facto dotují z výnosu jiných daní. Pasáži o ženách na mateřské dovolené nerozumíme, z mateřské se pojistné neplatí," uvedl v tiskové zprávě.

Důchodový systém v Česku je v červených číslech. Podle státního závěrečného účtu loni jeho schodek činil 45,35 miliardy korun. Vláda už rozhodla, že nebude dluh státu zvyšovat. Chce proto šetřit i na penzích. Od příštího roku by měly růst méně než dosud.

Senioři prý nemohou vyžít

Sociálnědemokratičtí senioři spolu se Škromachem uvedli, že vláda postihuje důchodce zvyšováním DPH, odmítá jim důchody valorizovat a chce je postihovat za to, že pracují, protože nemohou s důchodem vyjít.

Reklama

Výběr článků

Načítám