Hlavní obsah

"Mně to tady bliká. Vám také?" bavil poslance Zaorálek

Novinky, jas
Praha

"A co to dělá teď, mně to tady třeba bliká," bavil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek kolegy při zmatečném hlasování o návrhu novely zákona o odpovědnosti úředníků za škody způsobené při výkonu veřejné moci. Ta měla zakotvit povinnost vymáhat po úřednících škody plynoucí z chybných rozhodnutí. Doposud není vymáhání povinné. Sněmovna však novelu neschválila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek

Článek

"Hlasování je zpochybněno z důvodu, že nešlo zmáčknout, takže já to tedy ruším, zneplatňuji, prostě úplně gumuji; jako by se to nestalo,"  konstatoval Zaorálek z pozice řídícího schůze.

„A co to dělá teď, mně to tady třeba bliká. Vám také?“  konstatoval vzápětí Zaorálek a vyvolal smích v poslaneckých lavicích.  "Já vás třeba odhlásím všechny," dodal vzápětí a nechal hlasování zopakovat.

Poslanci měli rozhodnout o zamítnutí návrhu. To neprošlo, ale následně nedošlo ani k jeho schválení, a norma proto svou legislativní pouť skončila.

Odpůrci normy z řad poslanců ODS a ČSSD svorně argumentovali tím, že vláda se zavázala připravit podobný komplexnější návrh. Sociální demokraté navíc rádi dali koalici možnost otestovat si ve Sněmovně svou jednotu a sílu.

TOP 09 připomněla, že škody způsobené úředníky zaplatí lidé, a poukázala na paradox, že zaměstnanci jsou běžně za škody způsobené zaměstnavateli odpovědní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám