Hlavní obsah

Stovky lidí v Praze si připomněly památku padlých Sovětů

Praha

Stovky lidí, převážně ze zemí bývalého Sovětského svazu, přišly ve středu na pražské Olšanské hřbitovy, aby vzpomínaly na sovětské vojáky padlé ve druhé světové válce. Na hroby a k památníku lidé přinesli kytice, někteří zde v souladu s východními zvyky položili i další dary, například jídlo. Ceremonie trvala necelou hodinu, zúčastnili se jí politici, diplomaté i zástupci pravoslavné církve.

Foto: Profimedia.cz

Pohřebiště padlých vojáků spojeneckých armád a bojovníků za svobodu v pražských Olšanech

Článek

Účastníci pietního aktu uctili padlé vojáky Rudé armády položením věnců, modlitbou i salvami. Akci provázela vojenská hudba, zazněla mimo jiné ruská a česká hymna a přítomní vyslechli i vojenské pochody.

Při osvobozování někdejší Československé republiky padlo 144 000 vojáků sovětské armády, dále asi 33 000 rumunských vojáků. Podle dostupných údajů nelze přesně určit počet padlých amerických vojáků; některé prameny uvádějí asi 290 Američanů, jiné 180.

Mnoho Rusů žijících v České republice dnes na Olšany zavítalo s pamětní stuhou připevněnou k oblečení. Mezi vzpomínajícími byly zastoupeny všechny věkové kategorie. Někteří senioři drželi v rukou zvětšené fotografie padlých příbuzných. Většina lidí na hřbitově vytrvala i po skončení ceremoniálu, ačkoli panovalo horké počasí.

Den vítězství nad nacistickým Německem si lidé připomínali převážně v úterý. Nejvyšší představitelé ČR se zúčastnili vzpomínkového aktu na pražském Vítkově, v Brně byl odhalen pomník válečným letcům a v Plzni československým pozemním jednotkám ze západní fronty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám