Hlavní obsah

V přímé volbě prezidenta by uspěli Fischer a Švejnar

• Aktualizováno

Největší šance postoupit do druhého kola prezidentské volby by v dubnu měli nestraničtí kandidáti Jan Fischer a Jan Švejnar. Fischer by obdržel 33 procent hlasů, Švejnar 17,5 procenta. Na třetí pozici by se umístil čestný předseda SPOZ - Zemanovců Miloš Zeman s podporou 11 procent. Plyne to z dubnového průzkumu agentury Median.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer ve své kanceláři.

Článek

Za vedoucí trojicí by se umístil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg s podporou šesti procent. Někdejšímu moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému (ODS) by dalo hlas pět procent lidí. Stejnou podporu má i podnikatel Tomio Okamura.

Foto: Právo

Ekonom Jan Švejnar

Za ním by skončil místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier s podporou 4,5 procenta hlasů a Jana Bobošíková s podporou čtyř procent. Přemysla Sobotku z ODS by volila 3,5 procenta lidí. Statistická odchylka může být u nejsilnějších kandidátů až 3,5 procenta, u nejslabších pak 1,5 procenta, upřesnil Median.

Volební model 1. kola (v procentech)
Jan Fischer33
Jan Švejnar17,5
Miloš Zeman11
Karel Schwarzenberg6
Evžen Tošenovský5
Tomio Okamura5
Jiří Dienstbier4,5
Jana Bobošíková4
Přemysl Sobotka3,5
zdroj: Median

Ochotu zúčastnit se přímé volby deklarovalo 71 procent veřejnosti.

Jako nejpřijatelnějšího kandidáta pro druhé kolo  uvedlo 53,5 procenta lidí Fischera. Švejnar je přijatelný pro 42,5 procenta a Zeman pro 17,5 procenta lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám