Hlavní obsah

Kvůli dětským pasům praskaly úřady ve švech, lidé stáli od rána ve frontách

Praha

Nová povinnost pořídit dítěti cestovní pas pořádně zavařila rodičům i obecním úřadům po celé republice. Před začátkem léta se totiž jindy běžné fronty na nový pas několikanásobně prodloužily.

Článek

Zatímco řada lidí si v pondělí užívala prodlouženého víkendu před úterním státním svátkem, mnozí tento den strávili postáváním ve frontách. Z úřadů po celé republice přicházejí od rána zprávy o mnohonásobném navýšení návštěvnosti. Například v Ostravě čekaly na nový pas stovky lidí a tamní pracovníci dokonce zřídili pro netrpělivé děti speciální dětský koutek.

Focení dětí je časově náročné

Důvodem zvýšeného náporu lidí je novinka, která ukládá každému občanu včetně novorozeňat cestovat pouze s cestovním pasem. Dosud stačilo, když měli rodiče zapsané své potomky ve vlastním pase, tato možnost ale z nařízení EU končí k 26. červnu.

Fotografování malých dětí na cestovní pasy je velmi komplikovanéVideo: Novinky

Úředníci upozorňují také na skutečnost, že vyřizování pasů pro děti zabere většinou delší dobu. Na úřadě musejí totiž pořídit fotografii malého cestovatele, na pas se mu snímá navíc otisk prstu.

"Je to problematické, někdy máme dítě hotové za deset minut, jindy to trvá půl hodiny a jsou i případy, kdy musejí s dítětem rodiče odejít a přijít znovu, protože se například neprobere a na fotce musí mít otevřené oči. Chce to trpělivost především od rodičů. Pro děti je to dlouhá čekací doba, máme jen dvě kabinky a nápor se nedá zvládnout," řekla pracovnice přerovského magistrátu.

O tom, jak složité může být vyfotit neklidné novorozeně, informovaly Novinky minulý týden. [celá zpráva]

Úřady protahují pracovní dobu

Spíše pravidlem se tak v minulých dnech stalo na mnoha úřadech prodloužení pracovních hodin. "Zkuste přijít po 18:00. Je možné, že někteří lidé nevydrží čekat tak dlouho a odejdou," radila zájemcům úřednice v budově Městského úřadu Hlučín, kde před polednem čekalo kolem 80 lidí a pořadový systém tak přestal přijímat další zájemce. Ostravský magistrát od ledna zavedl dokonce úřední dny v jakýkoli pracovní den.

Úřady se ale lidem snaží vyjít vstříc i jiným způsobem. Jednou z možností, která by zájemcům o nový pas měla ulehčit, jsou webové stránky, na nichž některé úřady informují o délce fronty, případně dovolují dopředu se na úřadě objednat. Na jiných místech ale lidem nezbývá než si frontu vystát, byť hrozí, že tím stráví velkou část dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám