Hlavní obsah

V zimě jedině na zimních pneumatikách. Bez výjimky, navrhuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinnost mít zimní pneumatiky na autě by měla podle ministra dopravy Pavla Dobeše platit pro motoristy bez výjimky. Nyní je musejí mít auta jen za zhoršených podmínek. Ministerstvo dopravy v tomto duchu navrhne novelu zákona, která přispěje k bezpečnosti silničního provozu a řidičům odpadne i nejistota ohledně správného zvolení typu pneumatik.

Foto: Profimedia.cz

Zimní pneumatiky se vyznačují jinou hloubkou dezénu a měkčí směsí, z níž je vyrobena

Článek

"Současné znění bude upraveno tak, aby povinnost mít zimní pneumatiky byla stanovena bez výjimky," řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podle mluvčího resortu Martina Nováka má ministerstvo pro případnou úpravu zákona o silničním provozu podporu dopravní policie. Ministerstvo spolu s ní a krajskými úřady navrhne, aby novela byla zařazena do legislativního plánu ministerstva pro roky 2013 a 2014.

Novela mate některé řidiče

Novela, která platí od loňského listopadu, nařizuje motoristům opatřit kola zimními pneumatikami, pakliže je na komunikacích souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, případně pokud lze tyto podmínky očekávat. Sám mluvčí přiznal, že toto současné znění může v praxi přivodit problémy řidičům i správním orgánům.

Přitom ještě předminulou zimní sezonu byly zimní pneumatiky povinné jen na úsecích vyznačených dopravní značkou "zimní výbava". Značka platí i nadále, na vybraných úsecích je tak nutné použít zimní gumy za každého počasí.

Pro zimní pneumatiky je charakteristický nejen hlubší vzorek, ale zejména také měkčí směs, která lépe drží na vozovce při nízkých teplotách. Obecně odborníci doporučují přezouvat, když teplota dlouhodobě klesne pod sedm stupňů. Hloubka vzorku by měla být nejméně čtyři milimetry, stáří gum maximálně čtyři až pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám