Hlavní obsah

Senioři budovali naši zemi, ale důchody jim zvýšit nemůžeme, hájil se Drábek

Novinky, rei

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) v nedělní Partii v televizi Prima Family hájil schválení nižšího růstu důchodů. Řekl, že v době ekonomické stagnace nelze jednat jinak. Uvedl také, že podporuje mezigenerační solidaritu, nesouhlasí ale s návrhem, aby svým rodičům v důchodu pravidelně přispívali potomci ze sociálního pojištění.

Ministr Drábek situaci penzistů rozumí, důchody ovšem neporostouVideo: Prima Family

 
Článek

„Je to nepříjemná situace, když nemůže dojít k dalšímu reálnému růstu důchodů,“ uvedl Drábek s tím, že ale za minulá léta byl nárůst o 20 procent, a tudíž Sněmovnou schválený vládní návrh na nižší růst je v takovém porovnání už méně křiklavý.

Změna valorizace je jedním z úsporných opatření kabinetu, kterými chce udržet plánované schodky rozpočtu. Návrh počítá se zpomalením růstu penzí v letech 2013 a 2015, kdy by se důchody valorizovaly pouze o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd. Podle Drábka tím stát ušetří zhruba osm miliard korun ročně.

Ministr prohlásil, že je důležité všímat si i jiných potřeb důchodců, než jsou jejich výplaty. „Senioři budovali naši zemi, to je potřeba jasně říci,“ řekl Drábek.

Návrh svého partnera v diskusi, poslance za Věci veřejné Petra Skokana, aby svým rodičům na důchod každý měsíc ze svého sociálního pojištění přispívaly děti, ale Drábek odmítl. „Taková mezigenerační solidarita zatíží rozpočet o přibližně sedm miliard korun ročně,“ podotkl s tím, že takto by byl problém s nedostatkem financí v systému jen „přelitý“ jinam.

Drábek v debatě hájil i systém hlášení nezaměstnaných na poštách. Systém podle něj ušetřil státu asi 200 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám