Hlavní obsah

Poslanci odsouhlasili pomalejší růst penzí, navzdory tlaku opozice

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek v prvním čtení odsouhlasila vládní návrh na změnu valorizace důchodů. Znamená to, že se v letech 2013 a 2015 budou důchody valorizovat o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členové vlády ve Sněmovně

Článek

Opozici nepomohly ke zvrácení tohoto návrhu ani obstrukce, které měly za následek protažení páteční schůze, která obvykle končí dříve, do večerních hodin. Opoziční poslanci dokonce opakovaně žádali o přerušení schůze, vládní zákonodárci je však pokaždé přehlasovali.

Změna valorizace je jedním z úsporných opatření kabinetu, kterými chce udržet plánované schodky rozpočtu. Návrh počítá se zpomalením růstu penzí v letech 2013 a 2015, kdy by se důchody valorizovaly pouze o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd.

Páteční hlasování nepřímo v praxi potvrdilo také sněmovní většinu nové koalice ODS, TOP 09 a politiků kolem Karolíny Peake. Pro vládní návrh hlasovalo 85 poslanců, proti bylo 79. Ruku nezvedli sociální demokraté, komunisté i poslanci Věcí veřejných.

Poslankyně rozdráždila opozici výrokem o válce

Poslanci už ráno odsouhlasili návrh hlasovat až do nočních hodin, bude-li to nutné, a zejména poslanci KSČM a ČSSD tohoto hojně využívali k natahování pátečního jednání. Během něj se za řečnickým pultem vystřídala řada poslanců z obou pólů spektra.

Jako kopanec do vosího hnízda například zapůsobil výrok poslankyně TOP 09 Gabriely Peckové, která uvedla, že se důchodci úsporným opatřením přizpůsobí, jelikož se mnozí z nich narodili za války a „svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil“. [celá zpráva]

O pozdvižení ve Sněmovně se postaral také proslulý rétor David Rath, který označil ministry Kalouska a Drábka za misantropy, kteří nenávidí lidi a proto vymýšlejí způsoby - jako jsou vládní úsporná opatření - která je co nejvíce potrápí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám