Hlavní obsah

Všechny jste podvedli, lál Sobotka vládě kvůli valorizacím důchodů

Novinky, jas

Debata o změnách valorizace důchodů se v pátek ve Sněmovně změnila v tribunu, z níž opozice pranýřovala záměr kabinetu snížit tempo růstu penzí. Provládní poslanci prosadili projednávání tohoto bodu nečekaně již v pátek, což opozici zjevně rozladilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka ve svém vystoupení emotivně prohlásil, že vláda, potažmo ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), podvedla Sněmovnu i veřejnost, neboť loni při projednávání důchodové reformy "zatajila", že hodlá snížit tempo valorizace penzí.

"Vláda podvedla Poslaneckou sněmovnu," hřímal Sobotka, který si následně za svůj hlasitý projev vysloužil prosbu jednoho z kolegů, aby se pokusil nepřekračovat hygienické normy v oblasti hluku.

"A nepodvedla jenom nás, podvedla všechny daňové poplatníky, všechny občany a všechny důchodce, kteří tohle jednání sledovali a věřili tomu, co tady říkají zástupci vlády včetně tohoto ministra práce a sociálních věcí Drábka," doplnil Sobotka.

Předseda ČSSD vyjmenoval poslancům rozličné položky, jejichž cena v souvislosti s opatřeními kabinetu vzrostla, a zdůraznil, že žádný ze sociálnědemokratických poslanců normu nepodpoří. Ministrům rovněž doporučil, aby se vydali za důchodci na náměstí, kde se prý dozví, jak se seniorům žije.

V podobném duchu se vyslovovali Sobotkovi kolegové i poslanci KSČM. Normu odmítly podpořit i Věci veřejné. Sněmovna si odhlasovala, že může jednat i hlasovat i po půlnoci. [celá zpráva]

Vláda chce, aby se důchody zvyšovaly pouze o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd v dalších třech letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám