Hlavní obsah

Stát dá obcím více z daní, velká města ostrouhají méně, než se čekalo

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho se lídři TOP 09 a Starostů nedokázali dohodnout se zástupci ODS na novém výpočtu rozpočtového určení daní, podle nějž jsou vypláceny ze státního rozpočtu příjmy obcí a měst. TOP 09 a hlavně poslanci Starostů chtěli přidat menším obcím a městům na úkor velkých měst - Praze, Ostravě, Brnu a Plzni. ODS to dosud odmítala.

Foto: Profimedia.cz

Menší obce by měly dostat nejméně 9000 korun ročně na obyvatele.

Článek

Spor hrozil přerůst v další vládní krizi, ale premiér Petr Nečas (ODS) našel s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a šéfem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem smírné řešení.

„Odstranili jsme jednáním závažné překážky, dohoda musí být dosažena a potvrzena na koaliční úrovni,“ sdělil Právu Nečas.

Podle Kalouska do příštího týdne propočítají konkrétní dopady. Ustoupit podle něj musely obě strany. „Velká města se budou muset smířit s tím, že přijdou o část svých příjmů a ostatní obce a města s tím, že dostanou méně, než jsme navrhovali, ale je to podle mě dobrá dohoda," uvedl.

Ministerstvo financí původně navrhlo přidat obcím sedm miliard navíc z evropských dotací, jeden a půl miliardy z rozpočtu a pět a půl miliardy z dotací pro čtyři největší města - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Teď to bude méně. O kolik přesně přijdou velká města a kolik získají ostatní obce, by měli politici zveřejnit v nejbližších dnech. Podle Gazdíka by starostové měli co nejdříve vědět, s jakými příjmy mohou počítat. Zákon by měl platit od příštího roku.

O 2000 více na obyvatele

„Pro nás je nepřekročitelnou podmínkou, že nejchudší obec dostane devět tisíc na obyvatele. Nejsme ochotni se smířit s tím, že by to bylo byť o korunu méně,“ řekl Právu Gazdík.

Původní záměr byl, že se sníží poměr mezi velkými městy a menšími obcemi ze 4:1 na 3:1. Praha například na obyvatele bere 29 600 korun a pětisethlavá obec sedm tisíc korun. A podle návrhu měla Praha ze sdílených daní získat 27 800 korun a menší obec 9 500 korun.

Před časem vznikl kvůli daním pro obce bouřlivý spor mezi vládními stranami. Nečas označil Kalouskův návrh jako „socialistický a jánošíkovský“. ODS navrhla získat všechny peníze z evropských dotací. Kalousek zase Nečasovi vzkázal, že velká města brání proto, že je v područí tamních kmotrů.

Pro TOP 09 a pro Starosty je rozpočtové určení daní klíčovým problémem, kvůli kterému by byli ochotni povalit i vládu. „Pakliže by ten zákon neprošel, tak by ta koalice neměla smysl, protože to je základní reformní zákon, ke kterému se koalice zavázala, že ho přijme,“ řekl Právu Gazdík.

TOP 09 na přijetí zákona tlačí všemi prostředky. Na svůj náklad nechala udělat webové stránky, na kterých si lidé mohou zjistit, kolik obce dostávají nyní a kolik by dostávaly po přijetí zákona. Lidé na stránkách mohou také poslat vzkaz svému starostovi, jak nejlíp by měl investovat peníze, které obce dostanou, pokud návrh projde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám