Hlavní obsah

Hejtmani se postavili proti těžbě břidličných plynů

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kontroverzní geologický průzkum metodou hydraulického frakování (štěpení) a případnou těžbu břidličných plynů má zarazit nový zákon. Koncem května nebo počátkem června jej předloží jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na pátečním plzeňském zasedání jej k tomu pověřila Rada Asociace krajů České republiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Využiji toho, že jsem poslanec, a předložím návrh zákona, který by zakazoval tento způsob průzkumu,“ řekl novinářům Hašek. Návrh bude vycházet z podkladů, které připravila organizace Stop HF.

„Během deseti čtrnácti dnů bude dopracován. Pak oslovím poslance ze všech politických stran - nejde o pravici levici. Jde o vyřešení problému, který se týká zdraví lidí a životního prostředí,“ podotkl Hašek, který předpokládá, že na projednávání ve Sněmovně dojde po prázdninách.

„Nebude to jednoduché, je pravděpodobné, že proti němu bude bojovat těžařská lobby,“ uvedl hejtman. Podobný zákon podle něj už platí třeba ve Francii nebo Bulharsku.

Nebezpečná chemie

Těžba by mohla o několik procent snížit závislost na dodávkách zemního plynu z Rusku, potenciální průzkum se ale dotkne více než dvou stovek obcí na Valašsku, Náchodsku a Berounsku. Tři průzkumná území celkem zabírají přes osmnáct set kilometrů čtverečních.

„Hydraulické frakování je velmi drastická metoda, v Evropě ji nelze aplikovat,“ upozornil Jiří Malík ze sdružení Stop HF. Proti průzkumu existují tři petice, pod něž se už podepsalo více než padesát tisíc lidí.

Kritici poukazují především na ekologická rizika, zejména na nebezpečí znehodnocení zásob pitné vody. Například chemie používaná k injektáži do podzemí je podle nich zčásti silně toxická, rakovinotvorná a může poškozovat plod v těle matky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám