Hlavní obsah

Odboráři generální stávku nechystají, budou „okupovat“ ministerstva

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci odborů a přidružených protivládních iniciativ probírali na pátečním jednání podobu květnových protestů proti kabinetu Petra Nečase. O generální stávce ale odbory mluvit nechtějí, chystají protest na celostátní úrovni, jehož částí bude i tzv. okupace ministerstev.

Foto: Novinky

Protivládní demonstrace odborářů z 23. dubna

Článek

Klíčovou diskuzi o konkrétní podobě protestů odbory odsunuly podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila na 22. května, na kdy je naplánován sněm ČMKOS. Jisté je pouze to, že se odboráři po jednání zhruba kolem poledne vypraví protestovat před úřad vlády.

„Potom chystáme několik akcí, které nazýváme okupacemi ministerstev, na nichž chceme vyzvat ministry k tomu, aby odstoupili,“ doplnil Zavadil. Přesné termíny těchto akcí však ještě nejsou známé. Tisková mluvčí ČMKOS Jana Kašparová pouze doplnila, že by tyto „okupační“ protesty měly připomínat nedávný protest Národní rady pro zdravotně postižené, kdy několik desítek postižených obsadilo na několik hodin budovu ministerstva zdravotnictví. [celá zpráva]

Generální stávka nejistá

V otázce generální stávky zůstávají odboráři nerozhodní. Jak uvedla mluvčí, na pátečním jednání se o tomto tématu diskutovalo, nicméně prozatím se odbory podle ní rozhodli spíše pro „neobvyklou formu, která nemusí nést název generální stávka", ale bude se jednat o protest v různých formách a na celostátní úrovni. Neobvyklost přitom podle ní bude spočívat právě v kombinaci několika forem protestů.

Zavadil podotkl, že spojení generální stávka z jejich úst ještě nikdy nevzešlo. „Bude se o ní hovořit 22. května,“ doplnil.

Šéf ČMKOS rovněž informoval o tom, že se po několika týdnech bojkotu zúčastní 10. května jednání tripartity. "Rozhodnuto bylo, že tam mám jít, vznést určité požadavky a podle toho se potom zařídíme dál," sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám