Hlavní obsah

Privatizaci sklárny Crystalexu v Harrachově má prověřit policie

Téměř 20 let starou privatizaci sklárny Crystalexu v Harrachově na Semilsku má prověřit policie. Bývalý tajemník radnice Ivan Neubert podal ve středu v této souvislosti na Městském státním zastupitelství v Praze trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právě z doby privatizace sklárny pochází téměř stomiliónový dluh, který má harrachovská radnice zaplatit společnosti J. F. World Brokers. Podle bývalého starosty Harrachova Tomáše Ploce (ODS) je to pro město zřejmě jediná možnost, jak se od kauzy oprostit.

Majitel sklárny František Novosad, který privatizační projekt v roce 1992 podal, to považuje za nesmysl. "S trestním oznámením ale nemám žádný problém, myslím, že bude jen dobře, když privatizaci místo spekulací konečně někdo prověří," řekl. Trestní oznámení podle něj nemá smysl a současnou situaci Harrachova, jemuž hrozí, že bude muset prodat veškerý majetek, neřeší. Podobně se již dříve vyjádřil i právník Tomáš Kaplan, který město spolu s kolegy zastupuje a podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle soudu radnice v roce 1993 převzala dluh spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu. Z původních zhruba 17 miliónů se postupně zvýšil téměř na šestinásobek. Harrachov přitom od začátku nárok zpochybňuje. Podle Novosada je celá kauza vykonstruovaná. "Mám v ruce kopii dokumentu z privatizačního projektu, který leží na ministerstvu financí, kde je jasně potvrzeno, že na sklárně žádný dluh nebyl," řekl Novosad.

Pro Harrachov je rozhodnutí soudu zaplatit dluh likvidační. Město ročně hospodaří s rozpočtem kolem 30 miliónů korun a peníze na úhradu dluhu nemá. Muselo by prodat většinu svého majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám