Hlavní obsah

Nový zákon pustí cyklisty na silnice s dětskými vozíky

Praha

Dospělým cyklistům do budoucna ubude starost o to, co si při výletech počít s jejich ratolestmi. Poslanci v pátek odsouhlasili novelu, která jim umožní vyjet na silnice s dětským vozíkem zapřaženým za kolo. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích míří k podpisu prezidentovi.

Foto: Profimedia.cz

Cyklovozíky jsou v ČR oblíbené.

Článek

V České republice se podle ministerstva dopravy vyskytuje kolem 17 tisíc vozíků, které se jinde v zemích západní Evropy běžně užívají. U nás však až dosud nesměly ani na cyklostezky. Vše by měla změnit novela zákona o pozemních komunikacích, která nyní ze Sněmovny putuje v senátní úpravě k prezidentovi. Její součástí je legalizace cyklovozíků na silnicích.

Novela uvádí, že lidé starší 18 let budou moci vézt v přívěsném vozíku nejvýše dvě děti mladší deseti let nebo dítě na dětském kole připojeném k jízdnímu kolu spojovací tyčí. Vozík musí splnit stanovené podmínky: žlutý nebo oranžový praporek či štítek ve výšce půldruhého metru nad úrovní vozovky, pokud je ve vozíku dítě.

Novela má plnou podporu ministerstva, což na páteční schůzi potvrdil ministr dopravy Pavel Dobeš. „První část se zabývá používáním tzv. cyklovozíků pro přepravu dětí a rovněž úpravou připojování dětských kol spojovací tyčí. S touto částí v žádném případě ministerstvo dopravy nemá problémy,“ řekl. Poslanci však na návrh horní komory vypustili z novely přílepek, podle kterého by mohly neziskové organizace připomínkovat dopravní normy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám