Hlavní obsah

Heger chce ustoupit, dobu dojezdu k lékaři ještě zkrátí

Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připraví kompromisní návrh vyhlášky o dojezdových časech k lékaři. V pátek se na tom dohodl se zástupci pacientů, odborů a rady postižených. Po jednání to uvedl předseda rady postižených Václav Krása.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Heger jednal se zástupci rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů o navrhovaných dobách dojezdu k lékaři, čekacích lhůtách na operaci, personálním zajištění zdravotnických pracovišť a poplatcích u lékaře.

Podle ministerského návrhu by to lidé například k praktickému lékaři měli mít 45 minut. Podle návrhu rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů, by to mělo být jen 20 minut. Podle Krásy by ministerstvo mohlo ustoupit na kompromis asi 30 minut, podle Noska může ministerstvo ustoupit jen pět až 10 minut. Zatímco pacienti tvrdí, že kvůli dlouhým dobám se zhorší dostupnost péče, ministerstvo říká, že doby stanovilo tak, aby byly splnitelné i v místech s horší dostupností.

Poplatky se budou řešit až po rozhodnutí ÚS

Odboráři a zástupci organizací jednali také o větším zapojení do přípravy zákonů. Ministr jim slíbil, že se stanou řádným připomínkovým místem už ve vnitřním připomínkovém řízení.

Svaz pacientů zkritizoval poplatky v nemocnicích, konkrétně to, že není omezena doba jejich placení. Žádá, aby se za pobyt v nemocnici platilo maximálně 30 dní v roce. Nosek k tomu uvedl, že ministerstvo vyčká na rozhodnutí Ústavního soudu o poplatcích a pak případně bude tento podnět řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám