Hlavní obsah

"Geniální chemik" poučoval ve Sněmovně "obyčejného lékaře" o inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční jednání Sněmovny po delší době opět zpestřila debata mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Davidem Rathem (ČSSD). Poslanec se do ministra pustil v rámci diskuse ke zprávě ČNB o inflaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Rath obvinil Kalouska, že vysoká inflace znehodnocuje lidem úspory a dluhopisy, které ve čtvrtek ministerstvo představilo, jsou pro občany nevýhodné.

Kalousek se proti tomuto tvrzení ohradil s tím, že protiinflační dluhopisy občanům garantují 100procentní jistotu vložené částky, bez ohledu na výši inflace.

Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit tu genialitu chemika z pneumatikárny.
Poslanec David Rath k ministrovi Miroslavu Kalouskovi

Rath tradičně označil Kalouska za jednoho z nejhorších ministrů financí, a když si ministr za jeho zády přisadil, že není jedním z nejhorších, ale přímo nejhorším ministrem, ocenil Kalouskovu sebereflexi. I nadále však setrval na svém názoru ohledně inflace a dluhopisů.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath (ČSSD) na úterním jednání Sněmovny

"Opět pro veřejnost, protože si myslím, že jsou to mimořádně důležité informace, byť tazatel je nepochopí,“ nechal se Kalousek ještě jednou vtáhnout do debaty, byť již při prvním vystoupení podotkl, že na Rathova slova "většinou nestojí za to reagovat". Následně poslancům poskytl výklad k dluhopisům i výši tuzemské inflace.

"Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit tu genialitu chemika z pneumatikárny, který je tím nejlepším ministrem financí,“ opáčil na závěr Rath s poukazem na to, že Kalousek je absolventem pražské VŠCHT a svého času působil ve společnosti Mitas, která se zabývá mimo jiné výrobou pneumatik.

Reklama

Výběr článků

Načítám