Hlavní obsah

Kardinál Vlk překvapil, vyzval církve, aby kývly na odklad splátek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kardinál Miloslav Vlk ve čtvrtek na svých internetových stránkách nečekaně vyzval církve k vstřícnému gestu. Žádá je, aby toto gesto udělaly vůči státu a ve složité ekonomické době se spokojily s pozdější výplatou finanční kompenzace, kterou mají získat v rámci církevních restitucí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„Možná že by církve mohly udělat gesto a nabídnout vládě dočasný odklad splácení připravených částek odškodnění, aby i dnes usnadnily řešení,“ uvedl bývalý pražský arcibiskup a primas český.

Podle něj by to církve měly udělat nehledě na to, že situaci podle něj zavinili politici, kteří si s restitucemi nechtěli dvacet let „pálit prsty“ a „problém dotlačili do této politicky a ekonomicky nejnevhodnější doby“.

Netrpělivý Duka

Naopak kardinál Dominik Duka nabádá ke spěchu. Nedávno ke sporům politiků o restituce řekl: „Jestli někomu tyto věci tak trošičku vadí, tak ať řekne, proč mu vadí. Mohl bych říci, že jsou chvíle, kdy ztrácím trpělivost.“

Zákon, který Sněmovna odložila na červen, protože vláda si není jistá, zda pro jeho schválení má většinu, počítá s vrácením majetku v hodnotě 75 miliard korun a s vyplacením 59miliardové náhrady (s inflací za 30 let až 96 miliard).

Nevýhodné pro menší

Odklad splátek, jak jej navrhuje Vlk, by ale byl nevýhodný hlavně pro menší církve, které na rozdíl od katolické církve nedostanou zpět skoro žádný majetek.

Zabavený majetek patřil katolíkům z 98 procent. Ostatním 16 registrovaným církvím a náboženským společnostem patřil zbytek. Církve se ale dohodly, že si finanční kompenzaci rozdělí v poměru 80 : 20.

O odkladu splátek na začátku roku začali mluvit zástupci Věcí veřejných, ale narazili na lídry ODS a TOP 09, kteří s odkladem nesouhlasili.

Církve by navíc měly ještě sedmnáct let získávat dotace na provoz. Dnes dostávají 1,4 miliardy. Tuto částku by jim stát posílal ještě tři roky a v dalších letech by se o pět procent snižovala.

O odkladu splátek na začátku roku mluvili véčkaři, ale narazili na lídry ODS a TOP 09, kteří s odkladem nesouhlasili.

Církevní restituce odmítají opoziční strany. Včera kvůli nim interpelovaly premiéra Petra Nečase (ODS). Nejvíce jim chybí, že neexistuje seznam nemovitostí, které se budou vydávat.

Podle Nečase je na stránkách ministerstva kultury seznam, který obsahuje výměry původního církevního majetku v katastrálních územích.

„V tuto chvíli ale nemůže existovat seznam majetku, který bude církvím vydán. To bude možné až po prověření všech podmínek u každé jednotlivé věci, o kterou si církve zažádají v rámci vydávacího řízení,“ uvedl Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám