Hlavní obsah

Švejnar ztratil šanci na nominaci ČSSD, vypálil konkurent Dienstbier

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Sociální demokracie uspořádala ve čtvrtek v Ústí nad Labem první "prezidentskou" debatu s možnými kandidáty pro přímou volbu. Dorazil ekonom Jan Švejnar i jeho konkurent, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Ten ještě před zahájením akce uvedl, že Švejnar šanci získat prezidentskou nominaci od ČSSD ztratil. Švejnar s Dienstbierem na ústecké akci nakonec nedebatovali, ČSSD každému vyhradila samostatný blok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

„Myslím si, že Jan Švejnar ztratil šanci na nominaci ČSSD,“ řekl Dienstbier novinářům před kulturním domem v Ústí nad Labem. Místopředseda strany soudí, že ekonom svým postojem, kdy hodlá kandidovat jako nezávislý a ucházet se kromě podpory ČSSD i o přízeň jiných stran, ztratil přízeň členů sociální demokracie.

Dienstbier také Švejnara obvinil z nerozhodnosti. „Zklamalo mě, že se neumí rozhodnout,“ řekl. Na debatu se dostavilo takřka celé vedení ČSSD. První místopředseda strany Michal Hašek se však omluvil kvůli bolesti zubu. Právě v rámci Haškem vedené Asociaci krajů ČR šéfuje Švejnar ekonomickému poradnímu orgánu.

Švejnar se otevřené kritiky zdržel

Švejnar se ve své úvodní řeči ohradil proti Dienstbierovým kritickým výrokům. "Nebudu říkat, že se štítí svých kolegů,“ reagoval na vyjádření svého konkurenta a dodal, že Dienstbierovi nevyčítá, že zastává "extrémně levicové postoje".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier

"Není důvod jít k osobním útokům," apeloval Švejnar, který zdůraznil, že jeho vztah k ČSSD byl vždy korektní a nehodlá na tom nic měnit.

Po úvodní řeči zahájil Švejnar debatu s lidmi. Členka Ústředního výkonného výboru ČSSD Naděžda Chorkovská ekonomovi sdělila, že nemá její podporu.  „Můj kandidát nebudete,“ rezolutně prohlásila.

Další z diskutujících se proti tomu ohradila. „ČSSD by měla být hrdá, že byste kandidoval pod její hlavičkou,“ řekla Švejnarovi.

Dienstbier si ve svém bloku další špílec vůči Švejnarovi přeci jenom neodpustil. „Vůbec by mě nenapadlo se od sociální demokracie distancovat a žádat o její podporu,“ řekl.

Má to vůbec smysl? ptají se sociální demokraté

Do Ústí nad Labem přitom dorazila Haškova podporovatelka, exministryně školství Petra Buzková. Sociální demokraté při čekání na svého předsedu Bohuslava Sobotku a Švejnara řešili před kulturním domem, zda má vůbec smysl v „prezidentských“ debatách pokračovat.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc soudí, že po rozruchu kolem Švejnarova postoje nemá. „Nemyslím si, že by mělo smysl v tom pokračovat, ale to je můj osobní názor,“ prohlásil. Sobotka po příjezdu uvedl, že bude záležet na Švejnarovi a Dienstbierovi, zda nabídky debatovat na akcích jeho strany využijí.

Diskusní arény, kterých jsou „prezidentské“ debaty součástí, budou podle Sobotky pokračovat bez ohledu na to, jak se možní uchazeči o Hrad rozhodnou. Sobotka i Švejnar ve čtvrtek shodně tvrdili, že ekonomův přístup k přímé volbě prezidenta není žádným překvapením. Oba uvedli, že od počátku se počítalo s tím, že Švejnar bude nestranickým kandidátem.

Sál, ve kterém sociální demokraté diskusi uspořádali, lidé zaplnili zhruba z poloviny. Moderování akce se zhostila bývalá tvář televize Prima Mirka Čejková. Debata byla zahájena krátce po šesté hodině. Nejprve se ale sociální demokraté věnovali problematice bezpečnosti, která je hlavním tématem ústecké Diskusní arény.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám