Hlavní obsah

Strana Karolíny Peake se bude jmenovat LIDEM. Logo ještě hledá

Právo, rsk, ada, dan, nig
Aktualizováno

Nová strana zakládaná kolem vicepremiérky Karolíny Peake se bude jmenovat LIDEM. Název vychází ze spojení slov „liberální demokraté“ a navrhl ho jeden z příznivců vznikající partaje na Facebooku. Strana ve čtvrtek zároveň vyhlásila soutěž na vytvoření nového loga.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

„Názvem nového politického subjektu vyjadřujeme naše zařazení v rámci politického spektra a zároveň náš hlavní cíl – politiku, jejímž hlavním motorem jsou zájmy občanů, lidí. Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředého zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky,“ uvedla Peake.

Vybíralo se z 98 návrhů

„Obdrželi jsme prostřednictvím e-mailů, sociálních sítí a dopisů 98 návrhů na název nové politické strany. Po společné diskusi jsme se rozhodli zvolit název vycházející ze slov „liberální demokraté“ - LIDEM,“ prohlásila.

V nejbližších dnech oslovíme mladé výtvarníky uměleckých škol se žádostí o vytvoření loga LIDEM.
Karolína Peake

Autora názvu, jehož jméno vicepremiérka neuvedla, však chce pozvat na křest nové strany a poděkovat mu alespoň touto formou.

„V nejbližších dnech oslovíme mladé výtvarníky uměleckých škol se žádostí o vytvoření loga LIDEM. Autora vítězného loga oceníme částkou 10 tisíc korun a budeme rádi, pokud s námi bude i nadále spolupracovat,“ dodala Peake.

Název je zapotřebí kvůli tomu, aby strana mohla začít shánět tisíc podpisů pod petici, bez níž není možné ji zaregistrovat. „Spolu s právníky připravujeme stanovy a program strany. Po registraci strany seznámíme jak média, tak širokou veřejnost s programem a cíli naší strany,“ uvedla.

LIDEM má již vlastní internetovou doménu lidem.cz, která je registrovaná na manžela vicepremiérky, Charlese Peake.

I když má nová platforma svůj název, ve Sněmovně bude zastoupena nezařazenými poslanci. Peake totiž po svém odchodu z Věcí veřejných nesehnala deset zákonodárců pro založení nového klubu. K peakeovcům se zatím přihlásilo osm poslanců.

Jméno není podstatné, shodují se politici

První reakce politiků na právě pojmenovaný nový subjekt na politické scéně jsou zdrženlivé. Koaliční partneři spíše než na jméno čekají na to, jestli se na novou stranu budou moci spolehnout.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Peake pogratuloval, že se jí podařilo najít jméno pro její platformu. „To je jako když se rodičům narodí děťátko, tak mu také poblahopřeji ke křtu. Na jménu ale nezáleží, záleží na tom, jestli se ta parta brzo nerozprchne a bude držet pohromadě,“ řekl Právu.

Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila není důležité, jak se strana bude jmenovat, ale jak se hodlá profilovat. „Nejde o název, ale také o důvěryhodnost jejích představitelů,“ řekl Pospíšil Právu a dodal: „Musím zopakovat, že paní Peake není nepopsaná politička bez politické historie, byla blízkou spolupracovnicí Víta Bárty a této minulosti se jen tak nezbaví. Proto si počkejme na její konkrétní kroky,“ prohlásil.

Zaorálek: Nejdřív lidé, pak ideje

Předseda opoziční soc. dem. Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že „lidem, kteří kandidovali za Věci veřejné a již jednou podvedli voliče, se dá těžko věřit cokoli, včetně tohoto názvu politické strany“.

„Doporučoval bych paní Peake více skromnosti, aby složila mandát, který získala za úplně jinou politickou stranu, a pokusila se pro svůj nový politický projekt získat podporu voličů ve volbách do Poslanecké sněmovny. Pokud dostane pět procent, tak potom může klidně dál v politice působit,“ dodal Sobotka.

Podle místopředsedy ČSSD a Sněmovny Lubomíra Zaorálka je název nové strany „stejně úžasný, jako byl její vznik“. Jak řekl Právu, „je to unikátní příklad vzniku strany na půdě Sněmovny, kde nejdřív jsou lidi, někam se vrtnou a ideje přijdou až úplně nakonec. Můžeme se těšit, co to přinese. Ten název je úplně nepodstatný,“ komentoval Zaorálek.

Vojtěch Filip, předseda KSČM, je přesvědčen, že liberální politika prošla v Evropě krachem. „Podle mě je to hledání zmrtvýchvstání liberalismu. Ale ten je celosvětově hluboko za zenitem,“ řekl Právu.

„Domnívám se, že ani nový název nesmaže přeběhlický krok, který naši bývalí kolegové nedávno učinili a nezapře zradu na programu a hodnotách VV a jejich voličích. To je zátěž, kterou si s sebou ponesou, název, nenázev. To je jejich první jasný vzkaz LIDEM. Těm skutečným lidem,“ řekla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám