Hlavní obsah

Finanční úřad neodpustil brněnskému soudu dvoumiliardovou sankci

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Brněnský Krajský soud neuspěl se svým odvoláním proti téměř dvoumiliardové sankci za stavbu moderního justičního areálu, kterou mu vyměřilo Finanční ředitelství v Brně za administrativní pochybení.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Justiční areál v Brně

Článek

Soud by měl nyní peníze vrátit státu, podle vedení krajského soudu se ale jedná jen o účetní operaci v rámci státního rozpočtu, tedy přesun prostředků z jedné rozpočtové kapitoly do druhé. Přesto se soud pokusí požádat o prominutí sankce.

„Finanční ředitelství neuznalo naše argumenty. I nadále na nich trváme, nicméně nezbývá než rozhodnutí respektovat. Vzhledem k tomu, že vedení soudu má rozhodnutí k dispozici teprve od středy, musí se nejprve důkladně seznámit s jeho odůvodněním a poté zvážit možnosti, které stanoví daňový řád a zákon o rozpočtových pravidlech," prohlásila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

"Další postup bude pravděpodobně ten, že požádáme o posečkání se splatností odvodu a o jeho prominutí. Je třeba zdůraznit, že nikomu nevznikla škoda a že se jedná o účetní operaci, týkající se státního rozpočtu, tedy o situaci, kdy stát platí opět státu,“ dodala Sedláčková.

Za ony dvě miliardy korun byl postaven Justiční areál, v němž sídlí Městský soud v Brně, Okresní soud a státní zastupitelství Brno venkov. Původně se pro stavbu uvažovalo o částce 800 miliónů korun, po přesném vyčíslení nákladů ale cena vzrostla na dvojnásobek a později náklady vyrostly až na 1,9 miliardy korun. Předseda krajského soudu Jaromír Pořízek už v minulosti upozornil, že původní plány nepočítaly například s celou novou budovou státního zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám