Hlavní obsah

Švejnar váhá s prezidentskou kandidaturou, Dienstbier ho rozcupoval

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, který je možným uchazečem o prezidentský úřad, se velmi ostře pustil do ekonoma Jana Švejnara. Dienstbier zkritizoval Švejnarovo vyjádření, že by se o Hrad ucházel jako nezávislý kandidát a nikoliv v dresu ČSSD, jak tato strana zvažovala. Ekonom navíc oznámil, že rozhodnutí o kandidatuře padne až po přijetí prováděcího zákona k přímé volbě.

Foto: Petr Horník

Jan Švejnar

Článek

Dienstbier se ve čtvrtek večer zúčastní v Ústí nad Labem první z prezidentských debat, které ČSSD pořádá až do 17. května. Přijet má i Švejnar. Ten ovšem ve středu večer oznámil předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi, že oficiálně kandidovat za jeho stranu nebude a chce se případně klání zúčastnit jako nezávislý.

To potvrdil i ve čtvrtek. Jak informovala ČTK, Švejnar rozhodne o své prezidentské kandidatuře až po přijetí prováděcího zákona k přímé volbě. Byl by nestranickým kandidátem, který by se ovšem nebránil podpoře politických stran.

Dienstbier se do Švejnara kvůli jeho nejnovějším postojům k účasti v přímé volbě hlavy státu zostra pustil. Jasně dal najevo, že od čtvrteční debaty v Ústí nad Labem nečeká nic dobrého. Navíc ekonoma obvinil, že se ČSSD štítí.

„Těšil jsem se na dnešní začátek debaty o prezidentské nominaci na diskusní aréně ČSSD v Ústí. Včerejší nekorektní vyjádření Jana Švejnara mě však zaskočilo. Prostor pro slušnou debatu moc nedává. Sebevědomá a hrdá strana může těžko akceptovat přístup: „Štítím se vás, nechci se o vás umazat, ale dovolím vám, abyste mě podpořili,“ napsal místopředseda soc. dem. na svém Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám